Jelena Sobolevová je jednou z potrestaných ruských atletek.

Jelena Sobolevová je jednou z potrestaných ruských atletek. | foto: ČTK

Ruským atletkám prodloužil soud trest za podvádění se vzorky moči

  • 0
Sedm elitních ruských atletek, které se v roce 2007 provinily proti dopingovým pravidlům, nesmí závodit až do dubna roku 2011. Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) jim v Lausanne prodloužila trest za podvádění se vzorky moči. Atletky tak definitivně přišly o možnost startu na srpnovém mistrovství světa v Berlíně.

Podvodů s cizími vzorky moči se na jaře roku 2007 dopustily dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová, halová světová šampionka a rekordmanka na patnáctistovce Jelena Sobolevová, bývalá mistryně světa na 5000 m Olga Jegorovová, halová vicemistryně světa na 1500 m Julija Fomenková a půlkařka Světlana Čerkasovová. Provinily se také mistryně Evropy a stříbrná medailistka z MS v hodu diskem Darja Piščalnikovová a bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová.

Na jejich prohřešky se přišlo porovnáním vzorků DNA až loni krátce před olympijskými hrami. Ruský atletický svaz jim udělil dvouletý trest, ale zpětně od doby přestupku, nikoli od okamžiku, kdy byly suspendovány.

Dopingové hříšnice by tak fakticky nesměly závodit jen devět měsíců a těsně před MS v Berlíně by byly volné. Mezinárodní atletická federace (IAAF) však požadovala přísnější trest a nejvyšší sportovní soud jejímu návrhu vyhověl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž