Mistryně světa ve skoku do výšky Marija Lasickeneová může závodit na mezinárodních podnicích.

Mistryně světa ve skoku do výšky Marija Lasickeneová může závodit na mezinárodních podnicích. | foto: Reuters

Osmnáct ruských atletů dostalo od IAAF povolení letos závodit

  • 2
Osmnáct ruských atletů získalo od mezinárodní federace IAAF pro letošní rok status neutrálních sportovců a mohou tak navzdory trvajícímu trestu pro ruský svaz startovat v mezinárodnícj závodech.

Povolení už mimo jiné dostala úřadující mistryně světa ve skoku do výšky Marija Lasickeneová, stříbrný výškař z londýnského MS Danil Lysenko či tyčkařka Anželika Sidorovová, halová mistryně Evropy z roku 2015.

IAAF obdržela více než 80 žádostí, které postupně prověřuje, přednostně ale vyřídila uchazeče o start na březnovém halovém mistrovství světa v Birminghamu. Atletům, kteří měli povolení závodit už v minulém roce, stačí zjednodušená žádost o prodloužení.

Zákaz startů ruských závodníků v mezinárodních soutěžích trvá už od listopadu 2015, kdy IAAF suspendovala kvůli státem podporovanému dopingovému programu celý ruský svaz. Naposledy IAAF distanc prodloužila vloni v listopadu. Dál ale platí, že atleti, kteří prokážou, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový systém, mohou závodit jako neutrální sportovci.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž