DĚKOVAČKA. Barbora Špotáková děkuje skvělému publiku na republikovém šampionátu...

DĚKOVAČKA. Barbora Špotáková děkuje skvělému publiku na republikovém šampionátu v Táboře. | foto: ČTK

Špotáková: Dopadlo to super. A až se vyhážu, mělo by to být ještě dál

  • 1
Stará dobrá Barbora Špotáková. Usměvavá, ve velké pohodě. A se skvělými výkony. Tak se představila na republikovém mistrovství v Táboře. Výkonem 66,87 pronikla 34letá oštěpařka do čela světových tabulek roku. A libovala si, že se cítí čím dál líp.

Rio se blíží a vy jste stále lepší. Už se cítíte jako jedna z favoritek?
Cítím se fyzicky vážně dobře a noze teď věřím zase na 100 procent. Tak se mnou asi počítat musí. Evidentně jsem už zase dobře připravená a dneska jsem to ukázala. Strašně jsem se na tyhle závody těšila. Je pravdou, že jsem ještě asi nikdy takhle neladila na mistrovství republiky, ale letos mi to termínově perfektně sedlo, i co se týče toho zranění.

Před závody jste si plánovala, že byste ráda překonala 65 metrů. Ale bylo to hned prvním pokusem mnohem dál.
To ano. A jakmile jsem hodila těch 66,87, bylo pak hodně těžké závodit v dalších pokusech a ještě to zkusit přehodit.

Čemu přičítáte takové zlepšení?
Je to důkaz právě toho, že jsme ladili na mistrovství republiky, že už jsem zase zpátky, že si můžu hrát s technikou a nepřemýšlím o noze. Asi i ten odpočinek kvůli bolavé noze byl pro něco dobrý. Prokázala se pravdivost slov, že něco špatné je vždycky i pro něco dobré.

Světové tabulky 2016

oštěp ženy

66,87 Špotáková
66,41 Hussongová (Něm.)
65,68 Palamejková (Lot.)
65,14 Viljoenová (JAR)
65,10 Chaladovičová (Běl.)
64,96 Obergpföllová (N.)
64,37 Mitchellová (Aus.)
64,08 Andrejczyková (Pol.)
63,65 Laasmaová (Est.)
63,64 Andraudová (Fr.)

Mimo světové tabulky:
67,30 Rebriková (Rus.)

V březnu zlomená noha vás tedy už ničím neomezuje?
To už je zjevně historie, protože od Odložilova memoriálu, kdy jsem se druhý den ráno probudila a vůbec o noze nevěděla, je všechno jen dobře. Ještě jednou děkuji panu doktoru Sinkulemu z nemocnice Na Františku, který tehdy respektoval mé rozhodnutí, že nechci nohu operovat. Věřila jsem tomu, že musí včas srůst sama. I když neoperovat ji bylo asi mé nejtěžší rozhodnutí.

Chystala jste se poprvé odházet celý závod z plného rozběhu. Jaké to bylo?
V týdnu jsem tak házela už velký trénink, poprvé od zranění z plné zátěže. Moc mi to tehdy ještě nelítalo, ale vyzkoušela jsem si to. Tady pak všechno dopadlo super. A až se trochu vyhážu, mělo by to být ještě dál.

Pomohla vám tentokrát i atmosféra v Táboře, kde přišlo mnohem víc diváků než v sobotu?
Moc. Takovou povedenou atmosféru i závod jsem při mistrovství republiky v oštěpu asi ještě nezažila.

Došlo vám hned po úvodním hodu, že jde o první výkon letošních světových tabulek?
Až potom. Vím, že víc má hozeno Ruska Rebriková, ale ta je zatím mimo. (Rebriková dosáhla na ruských národních závodech v Adleru v únoru výkonu 67,30, ale ruští atleti jsou nadále vyloučeni z mezinárodních soutěží a jejich výkony se do světových tabulek nezapočítávají - pozn. red..)

Podle indicií z Mezinárodního olympijského výboru by měli ruští atleti zůstat mimo hru pro Rio i po úterním jednání MOV. Co si o tom myslíte?
Přijde mi to příliš. Nemám ráda až tak radikální řezy. Ten dopingový systém v Rusku asi skončil, teď jsou tam jiní lidé, kteří tu atletiku chtějí dělat bez podvodů. Tak nevím, proč by za to měli všichni až takhle pykat. Bez tak obrovské země mi bude olympijská atletika připadat neúplná.

Ještě před olympijskými boji vás začátkem července čeká mistrovství Evropy v Amsterodamu. Myslíte na obhajobu titulu?
Nemyslím. Cílem je Rio. Do Amsterodamu si jedu zkusit odházet po sobě zase jednou kvalifikaci a finále. Samozřejmě, vždycky chci vyhrát, ale Evropa letos není to hlavní. Byla bych tam ráda za podobný pokus jako v tady Táboře. S trenérem to už nějak vymyslíme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž