Sprinter Justin Gatlin

Sprinter Justin Gatlin | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Gatlin po výkonu roku: Chci běžet rychleji, nejlépe pod 9,7 sekundy

  • 1
Před závodem si věřil i na výrazně lepší časy. Ale i tak Justin Gatlin zaběhl na Zlaté tretře na stovce nejlepší výkon roku: časem 9,86 překonal americký sprinter o setinu své vlastní maximum. "Těším se na ještě lepší běhy," řekl olympijský medailista z Londýna.

Jste tedy spokojený s výkonem 9,86, ač jste doufal i v lepší? Mluvil jste o hranici 9,7.
Cítím se fajn, mám další nejlepší výkon roku, jsem šťastný. Na stadionu bylo plno, lidi se bavili, dokonce i vyšlo sluníčko. Byl jsem i blízko rekordu mítinku (9,83 Asafy Powella). Teď si doma trochu odpočinu, abych byl připravený na další závody.

Jakou metu byste v nich chtěl zdolat?
Určitě bych se rád přiblížil času 9,7, možná i malinko pod něj. Teď mě v Americe čeká velká pauza, dva týdny. Potom přijde na řadu Lausanne, Monako a další závody v Evropě. Letos vynechám americké šampionáty a budu se snažit běhat rychle na vašem kontinentu.

Nedělal vám v Ostravě problémy vítr?
Hodně se to točilo. Chvíli bylo nějakých +1,7, což by byly úplně ideální podmínky. Pak se najednou vítr změnil a foukalo třeba -0,9. Snažil jsem se však na to nesoustředit a běžet nejrychleji, jak to jde.

Ale vypadalo to, že finiš nebyl stoprocentní, že?
Jo, zpomalil jsem. Na tom musím mentálně zapracovat. Říkám si: Běž až do konce, běž až do konce! Až budu silnější a odpočatější, musím to naplnit. Naopak si myslím, že jsem měl silný start a dobře běžel i pak ve střední části.

Nemáte v sezoně bez mistrovství světa a olympiády problémy s hledáním motivace?
Chci prostě být pořád rychlejší, dělám to pro sebe. Chci se lepšit s každým závodem, vrátit podporu divákům. Nejen na stadionu, ale všem fanouškům stovky na světě, kteří se těší na dobré časy.

Před závodem jste říkal, že vás mrzí, že se zatím nemůžete utkat v přímém souboji s Boltem...
Jsem typ člověka, co rád soutěží. Chci se měřit s nejlepšími z nejlepších. Kdybych mohl cestovat časem a utkat se s Carlem Lewisem a Mauricem Greenem, dělalo by mi to velkou radost. Běžet proti nim, to by byl sen.

Takže se na Bolta těšíte?
Doufám, že se Usain dá do pořádku a uvidíme se na dráze už letos, nebo přinejhorším příští rok. Totéž platí o Yohanu Blakeovi, Asafu Powellovi, Tysonu Gayovi. Navzájem se tlačíme k lepším časům. Ale jsem rád, že jsem tu porazil Kim Collinse, on patří ke skvělým sprinterům.

Zatím máte čtyři nejlepší časy roku. Cítíte se silnější než kdy jindy?
Chytřejší než kdy jindy. Pořád se učím, jak co nejlépe využívat své silné stránky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž