Ashete Bekereová  probíhá vítězně cílem.

Ashete Bekereová probíhá vítězně cílem. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Etiopanka Bekereová se na jihu Čech blýskla rekordním půlmaratonem

  • 0
Poprvé to nebylo po rozpáleném asfaltu a žhnoucích dlažebních kostkách, naopak po osvěžujícím dešti mohla trať někde trochu klouzat. Závodníci a především hlavní favorité pátého ročníku Mattoni 1/2Maratonu v Českých Budějovicích se v sobotu dočkali počasí, o které žádali.

Možná i díky tomu se podařilo pokořit jeden rekord, konkrétně v kategorii žen. Magická hranice hodiny a deseti minut sice v Budějovicích odolává, ale i tak čas 1:10:40 pro Ashete Bekereovou znamená kromě triumfu také osobní maximum. „Dnes šlo vše podle plánu. Jsem moc spokojená, že se mi podařilo porazit i favoritku Risper Chebetovou,“ podotkla v cíli vítězka z Etiopie. Keňanka Chebetová skončila s časem 1:12:01 druhá, třetí doběhla její krajanka Sarah Jebetová za 1:12:28.

Závod ovšem nepatřil jen favoritům z afrických zemí, ale všem 3 400 běžcům, kteří se na trať půlmaratonu vydali. Jako tradičně je na startu doprovázela hudba z Vltavy od Bedřicha Smetany a na trase je povzbuzovaly tisíce fanoušků. Ti viděli přesvědčivé vítězství Keňana Barselia Kipyega, který za sebou nechal všechny soupeře včetně největší hvězdy startovního pole a nakonec šestého Keňana Geoffreyho Mutaie, vítěze Bostonského a Newyorského maratonu.

Ze začátku závodu se bez větší námahy držel v balíku lídrů, který se však postupně ztenčil na tři borce. Po 15. kilometru zbyl Kipyegovi už jen jediný soupeř. Ale ani Keňan Henry Kiplagat se ho dlouho neudržel a Kipyego zvítězil v čase 1:00:30. „Dopředu jsem si naplánoval útok na šestnáctém kilometru a vyšlo mi to,“ sdělil v cíli vítěz.

Stále ovšem odolává rekord z prvního výjimečně rychlého ročníku, kdy Keňan Daniel Chebii zaběhl půlmaraton za 59:49.

Oba čeští vítězové budějovického půlmaratonu splnili předpoklady. Jiří Homoláč ani Petra Kamínková však v cíli úplně spokojení nebyli. Oba si představovali rychlejší časy. „Dnes mi to vůbec nešlo. Problémy začaly už na druhém kilometru a pak už to bylo jenom trápení. Za pět týdnů mě v Amsterdamu čeká mistrovství Evropy v půlmaratonu a doufám, že dobře potrénuji a bude to tam lepší,“ shrnul Homoláč závod, který zvládl za 1:09:44.

Dva týdny po vítězství na půlmaratonu v Karlových Varech první příčku mezi českými ženami opět získala Petra Kamínková. „Pocity v cíli jsou o trochu horší než ve Varech, trošku mě mrzí čas. I tak jsem ráda, že se mi první místo opět podařilo,“ uvedla Kamínková.

Na start se vedle nich postavily i tisíce amatérů, kteří si závod užili. Třeba Ivana Zemanová z Boršova nad Vltavou, která běžela půlmaraton na půl se svou kamarádkou. „Podpora fanoušků, ale i ostatních závodníků byla úžasná. Atmosféra mě strhla, třeba jak fandili hasiči na Pražské. Příští rok to chci zvládnout celé,“ předsevzala si Zemanová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž