LIMITÁŘ. Běžec Josef Prorok splnil v závodě na 400 m překážek nominační

LIMITÁŘ. Běžec Josef Prorok splnil v závodě na 400 m překážek nominační kritérium pro start na olympijských hrách v Londýně. | foto: www.topathletics.org

Prorok splnil v Kladně na překážkářské čtvrtce olympijský limit

  • 8
Řady atletů se splněným limitem pro olympijské hry v Londýně rozšířil Josef Prorok. Český běžec zvítězil v závodě na 400 m překážek v extralize v Kladně časem 49,77 s a splnil mírnější olympijský limit Českého atletického svazu, který zaručuje start v Londýně jednomu závodníkovi.

V Kladně zaostal Josef Prorok za svým osobním rekordem z roku 2010 o pouhých devět setin.

"Věděl jsem už po Zlaté tretře, že na tom nejsem špatně, protože jsem tam i s technickou chybou zaběhl slušný čas. Tady jsem už v rozcvičování cítil, že mi krásně jedou nohy," uvedl Prorok na webu atletického svazu.

Čtyřiadvacetiletý atlet pražské Slavie si už dříve zajistil také účast na mistrovství Evropy v Helsinkách, kde bude obhajovat finálovou účast z Barcelony.

"Letos to bude asi složitější, soupeři zatím běhají rychle. Nicméně doufám, že se nám podaří načasovat formu, aby vyvrcholila právě tam. Výhodou je, že už mám splněno i na olympiádu a další závody mohu absolvovat z tréninku," řekl Prorok.

Olympijský B limit splnila v Kladně také kladivářka Tereza Králová hodem dlouhým 69,20 m. V nominaci pro Londýn je však zatím díky lepšímu letošnímu výkonu Kateřina Šafránková, která v Kladně byla druhá. Olympijský A limit má hodnotu 71,50. Na ME však mohou jet obě kladivářky.

Český rekord vytvořila chodkyně Lucie Pelantová, která na neolympijské trati 5 000 metrů překonala časem 21:34,33 o téměř 18 sekund vlastní maximum z loňska.

Národní rekord atakovala i tyčkařka Jiřina Ptáčníková, která vyhrála výkonem 450 cm. Na 477 cm útočila neúspěšně. "Jsem trochu naštvaná. Než jsem začala skákat, byly luxusní podmínky. Pak se to razantně změnilo. Když jsem se pokoušela o rekord, foukal uragán do zad, což je snad ještě horší než protivítr," litovala.

Vítězi kladenského kola extraligy se stali atleti pražské Dukly před Kroměříží a Kladnem. Mezi ženami vyhrál AK Olymp Brno před Vítkovicemi a USK Praha.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž