Přijede nejlepší sprinter světa Usain Bolt, i když Zlatá tretra nebude v Diamantové lize?

Přijede nejlepší sprinter světa Usain Bolt, i když Zlatá tretra nebude v Diamantové lize? | foto: ČTK

Proč by Bolt mohl přijet, i když Ostrava nebude v Diamantové lize

  • 9
Diamantový lesk nové atletické série sice nejspíš bude Zlaté tretře příští rok chybět, přesto se však organizátoři pokusí do Ostravy přilákat největší hvězdy. O jamajského sprintera Usaina Bolta, který tu letos rozbalil svou show na dráze i mimo, budou stát za každou cenu. Účast předběžně přislíbila tyčkařka Jelena Isinbajevová.
Letošní mítink s největší peckou v podobě trojnásobného olympijského vítěze Bolta měl Zlaté tretře Ostrava otevřít cestu mezi vybranou společnost Diamantové ligy, nejnovější série atletických klání. Jenže už v úterý, den před závody, došel jejímu řediteli Janu Železnému zamítavý a vysvětlující email.

Ostravští organizátoři odeslali žádost 21. dubna. V té době už bylo známých 13 mítinků Diamantové ligy. Nakonec k nim přibyl ještě Řím. A tím ostravská šance padla. "Pokud bychom překročili počet čtrnácti mítinků, nebylo by možné udržet filozofii projektu," píše se ve vysvětlení Mezinárodní atletické federace IAAF.

"Je to zklamání," přiznává Železný. "Ale bylo jasně řečeno, že když se do Diamantové ligy náhodou nedostaneme, půjdeme dál a počkáme si na dobu, kdy budeme na vrcholu." Sportovní manažer mítinku Alfonz Juck dodával: "Máme závazek vůči divákům, nemůžeme to zabalit. Chceme dál dělat atletiku v nejlepším světovém balení."

Jan Železný.

Věří, že to nebude nemožné. Diamantová liga se bude totiž řídit pevně danými pravidly (nejsou ještě doladěna), v nichž si třeba zúčastněné mítinky nebudou moci navzájem přeplácet největší hvězdy.

"Chtěli jsme se tam dostat, protože by z televizních práv přišlo víc peněz, které by nám v rozpočtu pomohly. Prestiž je obrovská výhoda. Ale zařadili by nás do programu v určitém datu a s danými disciplínami," líčí Železný. To je pro organizátory omezující. Atleti se zase budou muset upsat sedmi mítinkům, čímž budou vlastně mít jasně danou kostru sezony.

"A postupem času se ukazuje, že možnost být trochu nezávislí a moct si vybrat, nemusí být úplně na škodu," říká Juck. "Nikdo totiž nediskutoval do detailu s manažery atletů. Ti říkají: ještě uvidíme, zda podepíšeme Diamantovou ligu, počkejte si. Nevím, zda se dá tak jednoduše dosáhnout toho, aby špičkový evropský atlet jel na začátku května závodit do Kataru. Jaká je hodnota toho, že atleti ztratí svobodu?"

Diamantová liga

14. května - Dauhá
23. května - Šanghaj
4. června - Oslo
10. června - Řím
19. června - New York
3. července - Eugene
8. července - Lausanne
11. července - Gateshead
16. července - Paříž
22. července - Monako
26. července - Stockholm
13.-14. srpna - Londýn
19. srpna - Curych
27. srpna - Brusel

Pro závodníky z méně populárních disciplín bude Diamantová liga výhodou. Vždyť třeba diskařských klání žen je jen pár, takhle budou závodnice mít příležitosti a šanci vydělat si slušné odměny.

Jenže Bolt si může vybírat, kde chce závodit. A diamant jako bonus za vítězství v celé lize je v poměru k jeho výdělkům jen maličkostí. A tak teoreticky může dát přednost volnému trhu. Stejně jako jiní atleti. Kvalitních mítinků je dost.

Mezinárodní atletická federace zvažuje, že z nich zavede jakousi druhou ligu, kde by Ostrava byla vítaná. Pro Diamantovou ligu si však vybrala jiná místa, převážně velká.

"Nemáme obrovskou slabinu, kvůli které bychom nemohli aspirovat na jakoukoli úroveň mítinků. Nemáme obavy se porovnávat se kterýmkoli mítinkem i z Diamantové ligy. Ale atletika bojuje celosvětové o svoje místo na televizním a sponzorském trhu. A ti, kteří vymysleli myšlenku Diamantové ligy, se řídili hlavně tím, aby se prosadili globálně. Musejí získat trhy jako je Čína, Katar nebo USA," vysvětluje Juck.

A do toho klid menšího místa a křik pubertálních fanoušků, které si v Ostravě tolik oblíbil Bolt, úplně nezapadají.

Poběží Bolt v Ostravě (jednou) svou první velkou čtvrtku?

Ještě na ploše stadionu jamajský sprinter Usain Bolt ostravským divákům slíbil: "Příští rok se vrátím." Organizátoři Zlaté tretry věří, že ani neúčast v seriálu Diamantové ligy by tomu neměla zabránit. "Získat Bolta bude stejně těžké jako letos, na tom se nic nezmění," míní manažer mítinku Alfonz Juck. "Budeme na tom samozřejmě pracovat, i když je to ještě dlouhá cesta."

Loni začal jamajského sprintera lákat hned po jeho olympijském triumfu na stovce. Letos se mu také připomene na největší akci sezony. "Začneme jednat okolo mistrovství světa v Berlíně. Nebo těsně potom."

Je dost možné, že Bolt v Berlíně znovu vyhraje stovku, dvoustovku i štafetu. A jeho cena se na příští rok vyšplhá ještě výš než na 4,8 milionu korun startovného za závod. "Pak by byl dražší," připouští Juck.

Bolt už v Ostravě běžel dvakrát dvoustovku, letos zvládl stovku za 9,77 vteřiny, byť s nedovolenou podporou větru. Plánuje, že se časem přesune na trať 400 metrů, aby i tady překonal světový rekord. "Pokud by to tak bylo, uděláme vše proto, aby svou první velkou čtvrtku běžel tady," uvedl Juck.

Ředitel mítinku Jan Železný se o této možnosti bavil s lidmi, kteří mítink financují. Ti Boltovu premiéru na čtvrtce také chtějí vidět v Ostravě. "Ať to stojí, co to stojí," dodal Železný. "Ale to asi není otázka příštího roku nebo dvou. Čtvrtka bolí, je na ni úplně jiný systém přípravy. Byl by nesmysl, kdyby do toho Bolt ve svých letech šel. Ale i v tuhle chvíli by byl schopný na ní zaběhnout fantastický čas."

Bolt by však pro příští rok v červnu neměl být jediným lákadlem. Juck chce přitáhnout vytrvalkyni Meseret Defarovou, jež by se měla pokusit o světový rekord v běhu na 10 000 metrů. Chybět by neměla tyčkařka Jelena Isinbajevová. A to ani na halovém Mítinku světových rekordmanů. "Máme ji skoro dohodnutou. Trenér Petrov nám slíbil, že na příští rok plánují s námi spolupracovat dvakrát," uvedl Juck.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž