Zuzana Hejnová se chlubí zlatou medailí z mistrovství světa v Pekingu.

Zuzana Hejnová se chlubí zlatou medailí z mistrovství světa v Pekingu. | foto: Reuters

Atleti nemuseli královnu dlouho hledat. Favoritkou ankety je Hejnová

  • 0
Předloni neporazitelná, loni zraněná, letos opět na vrcholu. Úžasný návrat překážkářky Zuzany Hejnové, která na mistrovství světa v Pekingu obhájila titul šampionky z roku 2013 a navíc byla spasitelkou českých medailových ambicí, by jí měl v sobotu před půlnocí vynést další uznání. Po úspěšné sezoně je hlavní favoritkou vyhlášení ankety Atlet roku 2015.

Finálová desítka

Jaroslav Bába (výška)

Michal Balner (tyč)

Anežka Drahotová (chůze)

Zuzana Hejnová
(400 m př.)

Jakub Holuša (1500 m)

Radek Juška (dálka)

Eliška Klučinová (víceboj)

Pavel Maslák (400 m)

Barbora Špotáková (oštěp)

Vítězslav Veselý (oštěp)

Osmadvacetiletá Hejnová, vítězka ankety z roku 2013, loni kvůli léčení poraněné nohy chyběla v nejlepší desítce. Její letošní návrat však byl impozantní. Po pozvolnějším začátku se dostala na kvalitní časy a v hlavní části sezony už nepoznala prohru.

Patřily jí červencové diamantové mítinky v Paříži, Londýně a Stockholmu, v Pekingu ovládla rozběh, semifinále i finále, a všechno korunovala triumfem ve finále Diamantové ligy v Curychu. Zopakovala tak své předloňské prvenství v prestižním seriálu.

To se letos z českých atletů podařilo už jen Barboře Špotákové, která vyhrála seriál počtvrté. Oštěpařka loni ovládla anketu posedmé, čímž srovnala krok s Helenou Fibingerovou a Janem Železným, srpnový šampionát v Pekingu jí ale nevyšel.

Atletických úspěchů letos pobrali Češi o něco méně než třeba loni, kdy získali sedm medailí. Nyní jsou v popředí ještě zlata z halového ME v Praze čtvrtkaře Pavla Masláka a mílaře Jakuba Holuši, stříbro dálkaře Radka Jušky a bronz vícebojařky Elišky Klučinové.

Hlasy 136 trenérů, funkcionářů a novinářů rozhodly, komu v sobotu večer (v přímém přenosu České televize od 21.40) na hlavu nasadí korunu. Nikdo nepochybuje o tom, že to bude Zuzana Hejnová.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž