S HRADEM V ZÁDECH. Pražský půlmaraton vedl kolem několika památek.

S HRADEM V ZÁDECH. Pražský půlmaraton vedl kolem několika památek. | foto: MF DNES

Keňské hvězdy a české naděje. Pražský půlmaraton se poběží už v sobotu

  • 0
Startovní výstřel u Rudolfína ještě nezazněl, a Pražský půlmaraton, který se v sobotu poběží poosmnácté, se už může pyšnit novými rekordy. Na trať závodu, který začíná netradičně už v 10 hodin, se pustí 11 500 běžců a běžkyň a tato kapacita byla naplněna za rekordních 69 dní. Pozornost bude upřena jak na keňské hvězdy, tak na výkony českých vytrvalců.

„Závod tradičně zahajuje celý seriál našich závodů a je na co se těšit. Startovní pole je velmi vyrovnané a připravené zaútočit na čas hluboko pod jednu hodinu,“ pravil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru a nově zvolený šéf komise silničních běhů Mezinárodní atletické federace IAAF.

A druhý rekord? Týká se počtu 11 500 závodníků. „Je to sice o tisíc méně než loni, ale tehdy se do toho započítaly o dva tisíce účastníků štafetového běhu. Jenže zájem o klasický půlmaraton byl obrovský, stejně jako o štafety. Proto jsme štafety na čtyřikrát pět kilometrů přesunuli na duben, kdy se poběží v pražské Stromovce, a teď budeme mít na startu 11 500 ryzích půlmaratonců. Což je náš rekord,“ vysvětlil Tomáš Mirovský, koordinátor závodu.

Favorité jsou jasní

O kom se v souvislosti s adepty na prvenství hovoří zejména? Bránit loňský triumf přijel Keňan Daniel Wanjiru, ještě o chlup víc ale odborníci věří jeho krajanovi Abrahamu Cherobenovi. „Jeho osobní rekord má hodnotu 58:48, což je sedmý nejrychlejší čas historie,“ upozornila Jana Moberly, manažerka elitních atletů.

„Překvapit ale mohou další Keňané, celkem pět jich má osobní rekordy pod hodinu,“ dodala, zatímco Cherobenovi se o roli favorita hovořit nechtělo. „Můj cíl je zaběhnout pod jednu hodinu, potom se uvidí,“ zazubil se.

Také v konkurenci žen nastoupí loňská vítězka, je jí Workneš Degefaová z Etiopie, která před rokem běžela v pražském větru za 1:07:14. „Ráda bych se tady poprvé dostala pod 1:07, už třikrát jsem byla blízko,“ prozradila svůj cíl vytrvalkyně, která si před měsícem v Římě vytvořila osobní rekord 1:07:08.

Zajímavé souboje se očekávají i mezi českými závodníky. O limit pro červencové mistrovství Evropy se budou pokoušet Jiří Homoláč, Jan Kreisinger, Vít Pavlišta a Jan Kocourek, první trojice ale myslí i na limit pro maraton v olympijském Riu. O ten jim půjde později při Pražském maratonu.

Na start rovnou z Afriky

Homoláč, jenž bude v sobotu obhajovat loňské postavení nejlepšího českého běžce, když doběhl dvacátý, kvůli olympijskému snu dokonce trénoval uplynulé tři měsíce v Keni.

„Běhal jsem ve výšce dva a půl kilometru nad mořem, jedl kvalitní stravu a shodil pár kilo. Po cestě jsem trochu unavený, ale ještě dvakrát se vyspím a uvidím, v jaké budu formě - chtěl bych, aby můj čas začínal číslem 1:03,“ prozradil šestadvacetiletý Jihomoravan, který se z Keni vrátil ve středu a jeho osobní rekord v půlmaratonu je 1:05:41. Limit pro ME je 1:04:20.

Mezi ženami je česká favoritka jasná, je jí běžkyně na lyžích Eva Vrabcová, která na podzim v Ústí nad Labem zaběhla při své půlmaratonské premiéře druhý nejrychlejší český čas v historii 1:12:11 (1. Alena Peterková 1:11:02 z roku 1994).

„Na rekordy ale teď nemyslím, důležité je poznat, jak jsem na tom v přípravě na Pražský maraton. Při něm chci také já zaútočit na limit pro Rio,“ uvedla závodnice, které nyní kvůli zdravotním potížím odpadla největší domácí soupeřka. Tou měla být chodkyně-běžkyně Anežka Drahotová, která před rokem doběhla jako nejlepší Češka na dvanáctém místě. V zimě ji ale zradilo zdraví a pražským startem nechtěla riskovat.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž