Tyčkař Jan Kudlička

Tyčkař Jan Kudlička | foto: Reuters

Kudlička, Forejtové, Ličman. Plzeňský mítink se blíží

  • 0
Na atletický stadion ve Skvrňanech se dostane zdarma maximálně 150 diváků a platí pravidlo: Kdo dřív přijde, ten fandí.

„Určitě by si ta podívaná zasloužila větší diváckou kulisu, ale vládní omezení jsou daná. Věříme, že ti, kteří dorazí, připraví závodníkům krásnou atmosféru i v takto skromném počtu,“ říká Michal Černý, sekretář a trenér atletů AK Škoda.

Právě Plzeň je jednou z klíčových destinací unikátní pondělní akce Spolu na startu. Na 173 místech v celé republice odstartuje venkovní atletická sezona. A tři mítinky, v Kladně, Kolíně a Plzni, mají nejkvalitnější obsazení za účasti české špičky a budou z nich soutěže vysílány živě na stanici ČT Sport.

„Jsme moc pyšní, že náš klub patří do této vybrané skupiny,“ prohlásil Černý na klubovém webu.

„Chtěli jsme, aby si ve stejný den zazávodili atleti všech kategorií. Tak jsme si řekli, proč to neudělat ve velkém. Navrhl jsem, aby se závodilo na sto stadionech, to byla původní idea. Ale zájem byl obrovský a teď už je přihlášeno 173 míst,“ pochvaluje si předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Česko jako vzor. Buďte odvážní, nabádá šéf atletiky v časech krize

Zpět do Plzně. První závod, výška žen, odstartuje na Skvrňanech ve 13 hodin. I za účasti domácí halové šampionky Kláry Krejčiříkové či loňské medailistky z mistrovství ČR a jedné z opor Škody Denisy Majerové. Na trati 300 m překážek se představí Tereza Jonášová, na čisté třístovce pak poběží další Plzeňan Filip Ličman, účastník mistrovství světa v Dauhá. „V tyčkařském sektoru uvidíme zhruba od půl třetí českého rekordmana a čtvrtého z olympijských her v Rio de Janeiru Jana Kudličku,“ vyzdvihuje Černý start další české hvězdy.

Mítink nabídne celkem deset disciplín. Nabitá je startovní listina disku mužů, ten začne v půl šesté odpoledne. A vedle českého mistra Marka Bárty a stálice Igora Gondora se o prvenství poperou plzeňská dvojčata Michal a Jakub Forejtovi.

„S bráchou se oba hrozně těšíme. Snad už se situace nebude zhoršovat, aby se sezona zase nezabrzdila,“ doufá Jakub Forejt.

Svazový šéf Varhaník zároveň zdůrazňuje, že projekt Spolu na startu není pouze o jednom závodním dni. „Bude navazovat dalších pět mikromítinků. Vrcholem bude mistrovství České republiky, které se uskuteční 8. a 9. srpna v Plzni. A pevně doufám, že v září na Zlaté tretře a mítinku Kladno hází budeme moci přivítat opět i zahraniční atlety,“ řekl Varhaník.

Královna sportu je zpět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž