POTŘETÍ. Pavel Maslák získal na halovém světovém šampionátu třetí zlato v řadě...

POTŘETÍ. Pavel Maslák získal na halovém světovém šampionátu třetí zlato v řadě v běhu na 400 metrů. | foto: AP

Závod plný rozporů. Jak bronzový čtvrtkař Maslák ke zlatu přišel

  • 56
Birmingham (od našeho zpravodaje) - Dlouho se obával a nevěřil. Skrýval emoce, zůstával skromný a chválil oba diskvalifikované soupeře. Jako by se český čtvrtkař Pavel Maslák nechtěl smířit se zlatem, které mu právě „přistálo“ na krku. Jak se vlastně vůbec na halovém mistrovství světa atletů v Birminghamu zrodilo?

Do Anglie nepřilétal v roli jednoho z největších favoritů, tedy alespoň ne na základu světových tabulek, kde Maslákovi patřila až 31. příčka.

Přesto se museli mít soupeři na pozoru - český čtvrtkař vládne halovým vrcholným akcím bez přestávky od roku 2013. Nezáleží, jestli běží proti evropské či světové konkurenci.

Jenže v rozběhu se Maslák trápil, takticky chyboval a v zoufalém finiši vydřel druhé místo. Vítězný Španěl Óscar Husillos mu nedal šanci. A už tehdy musel český obhájce titulu komentovat překvapivé rozhodnutí rozhodčích. Papírově největší favorit Grenaďan Taplin, v sezoně suverénně nejrychlejší, byl společně s dalšími účastníky svého běhu vyloučen za vyšlápnutí z dráhy.

Bude to pro mě stejně bronzový šampionát, řekl potřetí zlatý Maslák

Rázem Maslákovi v cestě za třetím světovým zlatem v řadě odpadl největší vyzývatel. A mizeli i další velcí soupeři - od roku 2012 rekordman HMS a poslední šampion „předmaslákovské“ éry Nery Brenes z Kostariky byl v jiném rozběhu z prvního místa rovněž diskvalifikován. Obhájce stříbra Abdelalelah Harún z Kataru ulil start a ani nevyběhl.

Jenže tehdy český rychlík bojoval především s vlastním tělem. V semifinále už si sice důležité momenty pohlídal, časem 46,32 sekundy ovládl třetí běh, ale na ideální formu stále čekal. 

„Věřím, že se to prošťouchne a poběžím daleko rychleji,“ řekl před finále.

Povedlo se. Maslák v sobotu večer letěl na rychlém oválu v Birminghamu o 85 setin rychleji než v semifinále. S přehledem si vylepšil letošní maximum, na 23 setin se přiblížil svému českému rekordu. V cíli poté z třetí příčky jako první pelášil s gratulací k blaženému Španělovi Husillosovi, jenž se jako vůbec první Evropan v hale dostal na čtvrtce pod 45 sekund. „Byl jsem z jeho času úplně vykolejený,“ přiznal Maslák. 

Zabalen do české vlajky spokojeně vyprávěl: „Potvrdil jsem, že jsem prostě závodník. Běhám už šestou sezonu v hale bez přestávky, takže si myslím, že se nedokážu vybičovat na závody, které nejsou tak důležité, protože je běhám tolik let.“ 

Španělův senzační výkon nakonec z výsledkové listiny zmizel. Stejně tak i u druhého Dominikánce Santose se rozsvítila diskvalifikace. V tu chvíli Maslák hodnotil před televizními kamerami svůj bronzový úspěch. 

Záhy musel „kolečko“ v mixzoně absolvovat znovu. Všechna přítomná média ho chtěla na rozhovor. Tentokrát už od ZLATÉHO Pavla Masláka, trojnásobného mistra světa v hale. 

„Pro mě se nic nemění. Oba byli přede mnou a to, že šlápli na čáru, není rozdíl půl vteřiny. Předběhli mě, byli lepší,“ opakoval.

Skromně uznával výkon soupeřů, naopak rýpl si do rozhodčích, kteří v Birminghamu nasadili velmi nekompromisní metr. Ani při následném medailovém ceremoniálu u něj nepropukla výrazná radost, kterou v minulých letech neskrýval. 

Ostatně pořadatelé kvůli dlouhotrvajícímu protestu španělské výpravy - nakonec neúspěšnému - předávali čtvrtkařům medaile až několik desítek minut po skončení sobotního programu. Tehdy už na tribunách vysedávalo pouze pár nadšenců, kteří vzápětí vyslechli českou hymnu. 

Specifické kulisy pro Pavla Masláka. Ale vlastně přiléhavé po tak zvláštním příběhu závodu na 400 metrů. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž