Anežka Drahotová

Anežka Drahotová | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Vinařský půlmaraton: zavedené pořádky mohou nabourat Drahotová a Vaš

  • 0
Zhruba 1 200 závodních i rekreačních běžců by se dnes ve 13 hodin mělo postavit na start 11. Pardubického vinařského půlmaratonu. Za favority z Keni si to o tituly z MČR rozdají vesměs divákům známé tváře.

Řada z těch vytrvalců už náleží de facto k inventáři vinařského půlmaratonu.
Libereckého Víta Pavlištu, úpického Petra Pechka, olomouckou Petru Kamínkovou, ostravskou Petru Pastorovou, sokolovskou Ivanu Sekyrovou či hradeckou Táňu Metelkovou pohánějí fanoušci v Pardubicích do cíle na čelných příčkách republikového šampionátu rok co rok.

A tak se sestava - částečně - obmění především mezi Keňany z Benedek Teamu, kteří by v obou kategoriích měli bojovat o absolutní prvenství.

Mezi muži je podle času největším favoritem Hillary Kimaiyo, jenž loni, na rozdíl od navrátilců Joela Mwangiho (vítěz 2014 a 2016) a Silase Tooa (loni 3.), v Pardubicích nezávodil.

„Kimaiyo běžel ve Varšavě 61:44 minuty,“ uvedl jeden z pořadatelů půlmaratonu Jan Rýdlo. „Nejsou to nějaké extra špičky. Poběží si svoje tempo tak, aby vyhráli,“ soudil. I tak je Kimaiyův výkon z Polska skoro o čtyři minuty lepší než ten, který před rokem Mwangimu stačil v Pardubicích na triumf.

V ženách chybí trojnásobná šampionka z let 2014-16 Gladys Biwottová; místo ní se představí její „neokoukané“ krajanky Stella Barsosiová, Christine Oigová a Teresa Kwambokaová.

Zatímco Biwottová loni zvládla 21,0975 kilometru dlouhou trať za 75:19 minuty, časy uvedené trojice slibují alespoň teoreticky o poznání rychlejší tempo; nejlepší Barsosiová letos půlmaraton zaběhla už za 69:59 minuty. Je však otázka, jak se v Pardubicích s kolegyněmi z týmu „zmáčkne“.

Očekávanou výsledkovou listinou v pořadí 9. mistrovství republiky, které se koná při vinařském půlmaratonu, by mohla zahýbat dvě jména.

Diváci se mohou těšit na olympioničku z Ria Anežku Drahotovou, jejíž doménou ovšem není půlmaraton, ale závodní chůze.

„Letos ještě nic neběžela, ale trenér chtěl, aby tu startovala a zaběhla aspoň za 73 minut,“ poznamenal Rýdlo. Pokud by se to Drahotové povedlo, byla by velkou adeptkou na zlato; obhájkyně Kamínková totiž v Pardubicích loni dosáhla času o čtyři a půl minuty horšího.

„Jsme tam samé veteránky a Anežka je zase po zranění, je to hodně otevřené,“ uvedla Kamínková, 41násobná šampionka na různých distancích, pro web atletického svazu.

Pavlištu s Pechkem by měl nejvíc ohrožovat českobudějovický David Vaš.
„David tři měsíce trénoval s naším nejlepším běžcem na půlmaratonské trati Jirkou Homoláčem v Keni,“ podotkl Rýdlo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž