Etiopský běžec Tariku Bekele

Etiopský běžec Tariku Bekele | foto: Reuters

Oštěp na Zlaté tretře nabídne souboj olympijských favoritek

Dvě stě čtyřicet minut parádní podívané. To bude Zlatá tretra, která se na Městském stadionu v Ostravě uskuteční ve čtvrtek 12. června od 17 hodin.

Oštěp žen
Tento závod nabídne hvězdné trio oštěpařek. "Přijedou největší favoritky olympijských her," upozornil manažer Tretry Alfonz Juck. Soupeřkami mistryně světa Barbory Špotákové budou Němky Christine Obergfollová a Steffi Neriusová.

Obergfollová je výkonem 70,20 metru evropskou rekordmankou a má stříbro z mistrovství světa v Ósace. Neriusová je mistryně Evropy a bronzová ze světového šampionátu.

Hodinovka žen.
V ní půjde stejně jako loni v případě Haileho Gebrselassieho o překonání světového rekordu. Za ten pořadatelé vypsali prémii 15 000 dolarů.

"Hlavním esem bude vítězka letošního maratonu v Bostonu Dire Tuneová," uvedl Alfonz Juck.

A dvaadvacetiletá etiopská vytrvalkyně vzkázala: "Na pokus o světový rekord se těším. Mohu ho překonat. Pro etiopské běžce je po světových rekordech Bekeleho a Haileho Ostrava zaslíbeným místem." Ženský rekord v hodinovce, který má hodnotu 18 340 metrů, patří už deset let Keňance Tegle Loroupeové.

Zátopkův memoriál
Tím bude běh mužů na 5 000 metrů. Představí se v něm letošní halový mistr světa Etiopan Tariku Bekele a mistr světa z roku 2003 Keňan Eliud Kipchoge.

110 metrů překážek mužů
Padne na Zlaté tretře poprvé na této trati hranice 13 vteřin? "V případě příznivého počasí o tom můžeme uvažovat," uvedl manažer Juck.

Spolu s Kubáncem Dayronem Roblesem, lídrem letošních světových tabulek, poběží především Američan Terrence Trammell, který byl loni druhý na mistrovství světa. "Dva překážkáři, kteří mají osobní rekord pod třináct vteřin, v Ostravě v jednom běhu ještě nestartovali," upozornil Juck.

Podle něj bude letošní Zlatá tretra především sprinterským mítinkem, o čemž svědčí i účast Usaima Bolta na 200 metrů a Derricka Atkinse na 100 metrů.

"Pro Bolta to bude jediný evropský start před jamajskou olympijskou kvalifikací," řekl Juck. "Připravené máme ještě jedno překvapení."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž