O tituly se bude bojovat v Olomouci

Olomouc - Česká atletická špička se sejde na republikovém mistrovství, které bude během nadcházejícího víkendu hostit Olomouc. Na místním stadionu změří své síly 555 atletů a organizátoři předpokládají, že řada sportovců bude v hanácké metropoli atakovat rekordy šampionátu. "Diváci, kteří se rozhodnout strávit víkend na atletickém stadionu, jistě nebudou litovat. Atletům totiž půjde nejen o zisk titulů, ale i o limity na mistrovství světa v Paříži," řekla Karolína Poláková z tiskového oddělení Českého atletického svazu.

Do Olomouce přijedou například dva současní nejlepší čeští výškaři Tomáš Janků a Jaroslav Bába, na startu se objeví výškařky Zuzana Hlavoňová, Iva Straková či Barbora Laláková. V hodu kladivem lze očekávat další zajímavý souboj mezi Vladimírem Maškou a Pavlem Sedláčkem.

V ženské kategorii této disciplíny se diváci mohou těšit na Lucii Vrbenskou, která na červnovém Odložilově memoriálu v Praze poslala kladivo do vzdálenosti 67,24 metru a překonala tak vlastní české maximum.

Z dalších zvučných jmen domácí atletické scény se v Olomouci představí bývalá světová šampionka v trojskoku Šárka Kašpárková, v běžeckých disciplínách budou startovat například Jiří Mužík a Jiří Vojtík. Ve skoku o tyči bude magnetem Adam Ptáček a tutéž disciplínu žen ozdobí národní rekordmanka Pavla Hamáčková.

Příprava republikového mistrovství nebyla pro olomoucký atletický klub nijak snadná a vyžádala si náklady kolem 4,5 milionu korun. "Bylo nutné pořídit nové doskočiště, novou kladivářskou a diskařskou klec, větroměry, překážky, spoustu nářadí a náčiní. Museli jsme zlepšit i technické zázemí atletického areálu, takže jsme opravili sociální zařízení, zastřešili část tribuny a především položili nový povrch v atletickém tunelu," řekl novinářům ředitel závodů Miroslav Hrabal.

Šampionát odstartuje v pátek večer závodem žen v běhu na deset kilometrů. Na olomouckém náměstí se ve stejnou dobu uskuteční autogramiáda Dany Zátopkové, Jarmily Kratochvílové a dalších hvězd české atletiky. Celé sportovní klání uzavřou v neděli mužské štafety.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž