Nikola Ogrodníková

Nikola Ogrodníková | foto: ČTK

Potřebuji se naučit zvládat tlak, říká oštěpařka Ogrodníková před Tretrou

  • 0
Oštěpařka Nikola Ogrodníková na letošním mistrovství republiky porazila světovou rekordmanku Barboru Špotákovou. Může se jí to podařit i v úterý, kdy se utkají na Zlaté tretře Ostrava?

„Hlavně bych letos na Tretře moc ráda prolomila minulý rok, kdy se mi tady nedařilo, a ukázala se v tom nejlepší světle,“ usmála se ostravská rodačka Ogrodníková, která loni jediným platným hodem 53.97 skončila až osmá.

Zatím se držím v takovém průměru, řekla bych. Chtěla bych se dostat na hranici šedesáti pěti metrů.

Na Tretru opět přijela elita. V Ostravě se ukáže 15 medailistů z MS v Dauhá

Co vám k tomu chybí?
S trenérem hodně pracujeme na technice a měníme některé věci. Jsem zvědavá, co to udělá. Tuto sezonu házím až abnormálně moc doleva, což je špatně.

V předchozích sezonách jste takové problémy neměla?
Také, ale důvodem byly problémy s kyčlí, kdy jsem se bála zarazit nohy a tomu pohybu jsem uhýbala, což se se mnou táhne. Teď se to snažíme odbourat. Jde to postupnými krůčky.

Zlatá tretra se koná později než obvykle. Vyhovuje vám to?
V normální situaci by to už byl pozdější termín, sezona by dojížděla, ale vzhledem k tomu, že doba je jiná a závodit jsme začali hrozně pozdě, tak do půlky září je vše ještě v pořádku.

Nikola Ogrodníková na českém šampionátu atletů v Plzni.

Můžete porovnat, v jaké formě jste byla před loňskou Tretrou a v jaké jste před tou dnešní?
Fyzicky jsem na tom rok od roku lépe. Jde spíše o tu technickou stránku, než si ty změny sednou. To bude chvíli trvat.

Dříve jste říkala, že Tretru nezvládáte v hlavě. Už to dokážete?
Jezdím sem vesměs proto, že jsem tady pod velkým tlakem. Jsem tady doma, je tady domácí publikum a to se každý chce pořádně předvést, což je problém. Takže se vracím, i když se mi nedaří. Potřebuji s tím bojovat a naučit se tlak zvládat.

Takže to berete i jako terapii?
Víceméně by se to tak dalo říct, ale celkově
jezdím ráda na závody, kde mám stres, abych se učila na velké soutěže.

Zlatá tretra 2020

Online od 16.30 hodin

Ani Barboře Špotáková se v Ostravě moc nedaří. Čím to je?
Bára říkala, že je to tady její pohřebiště... Ale to si nemyslím. Atleti mají stadiony, kde se jim daří a kde ne. Když vám někde závod několik let po sobě nevyjde, máte to v hlavě a nejezdíte tam rádi. A naopak. Já mám třeba oblíbený Offenburg, kde jsem si hodila osobák (67,40 metru).

Kvůli koronavirové pandemii může dnes do hlediště zhruba sedm a půl tisíce lidí. Jaké to bude, když stadion nebude plný?
Jsem ráda, že někdo přijde. Představa, že by tady nikdo nebyl... Z toho bych byla asi trošičku nesvá. Ale nedalo by se nic dělat. Budu ráda za každého diváka. Určitě přijde moje rodina.

Absolvovala jste letos už nějaký závod, kde diváci nebyli?
(Přemýšlí) Na Memoriálu Josefa Odložila v Praze jsme mohli mít diváky za zády, ale byli docela daleko, takže u oštěpu bylo takových dvacet třicet lidí. Ale i ti udělali pořádnou kulisu.

Železný: Tělo musí spojit s technikou

Trenér Jan Železný během mistrovství světa v Dauhá radí svým svěřenkyním.

Pět závodů absolvovala Nikola Ogrodníková před dnešní Zlatou tretrou Ostrava. Koncem srpna v německém Offenburgu skončila třetí výkonem 60,84 metru.

Nejlépe si vedla na Odložilově memoriálu v červnu, kde vyhrála hodem 64,22. Moc ráda by letos překonala pětašedesátimetrovou hranici.

Co jí k tomu chybí? „Musí hodit technicky lépe než dosud,“ uvedl světový rekordman v oštěpu Jan Železný, který od letoška Ogrodníkovou trénuje. „Potřebuje vypnout hlavou, rozeběhnout se a hodit. Oštěp je běh a hod.“

Železný je přesvědčený, že letošní mistryně republiky má tělo a energii na to, aby hodila daleko za 65 metrů. „Jenže oštěp je o tom, že to musí skloubit s technikou. Jakákoli chyba znamená, že hodíte o čtyři metry méně,“ upozornil Železný. „Ukazuje to Víťa Veselý, u něhož to na začátku sezony nebylo ideální. Na republice hodil sedmasedmdesát metrů a teď najednou o šest metrů dál. Jak je to možné? Je to čistě tím, že se tělo spojilo s technikou.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž