Německá vrhačka Christina Obergföllová se v Moskvě dočkala světového...

Německá vrhačka Christina Obergföllová se v Moskvě dočkala světového oštěpařského zlata. | foto: AP

Chtěla v bobu do Soči, bylo jí šoufl. Tak Obergföllová zůstane atletkou

  • 0
Snad se nechala inspirovat příběhem své atletické kolegyně Lolo Jonesové, možná pochopila, že v konkurenci Špotákové či Abakumovové na olympijské zlato na letních hrách nikdy nedosáhne. Tak vyrazím na ty zimní, v bobu, a budu konečně jedničkou, řekla si Christina Obergföllová. Jenže po první jízdě v ledovém korytu se oštěpařské mistryni světa udělalo tak šoufl, že svoje plány odložila ad acta. Tam už mě nikdo neuvidí, zařekla se Němka.

Obergföllová si jízdu v bobu vyzkoušela s vizí zúčastnit se zimní olympiády, která v Soči startuje za 120 dnů. Jenže strach a závratě po zkušební jízdě v Altenbergu byly silnější než touha stát se olympijskou obojživelnicí.

"Po jedné jízdě mi bylo na umření a dvě hodiny jsem zvracela," přiznala dvaatřicetiletá atletka magazínu Sport Bild a zážitek přirovnával k tomu, kdyby ji někdo zavřel v bubnu pračky. Testovací trénink absolvovala potají na rychlé dráze v Altenbergu jako brzdařka s pilotkou Cathleen Martiniovou, mistryní světa z roku 2011 a loňskou celkovou vítězkou Světového poháru.

"Po této zkušenosti byla pro mě celá záležitost uzavřená," rozhodla. "Je to škoda, bylo by cool, kdybych se stala olympijskou medailistkou jak v létě, tak v zimě." 

Úspěšný přechod z atletiky k bobům se v minulosti povedl několika německým vrhačkám. Naposledy koulařce Petře Lammertové, halové mistryni Evropy z roku 2009, která loni získala se Sandrou Kiriasisovou na světovém šampionátu stříbro.

Obergföllová však ze svého šíleného plánu rychle vystřízlivěla a stejně rychle otočila: "Zlato v Riu je teď můj cíl," připomněla dvaatřicetiletá atletka příští letní hry v roce 2016.

Letošní sezona jí patřila - byla nejlepší v Diamantové lize i na světovém šampionátu v Moskvě. Pak se vdala za svého trenéra, bývalého oštěpaře Borise Henryho, nově Obergfölla, a nedávno ji zvolili Šampionkou roku, nejlepší atletkou Německa. "Těžko se dá takový rok překonat," uznala pak Obergföllová. "Snad jedině dítě nebo olympijské zlato by bylo víc.

Němka z Lahru má pověst věčně druhé, dvakrát byla stříbrná na Evropě, dvakrát na mistrovství světa, porážku musela polknout i loni v Londýně, kde se radovala Špotáková. V Riu se však chce s kariérou loučit jako šampionka. "Po bronzu v Pekingu a stříbrné z Londýna je příště cílem zlato."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž