Nizozemská sprinterka Dafne Schippersová po triumfu na mistrovství světa v Pekingu.

Nizozemská sprinterka Dafne Schippersová po triumfu na mistrovství světa v Pekingu. | foto: Reuters

Nejlepšími atlety Evropy byli vyhlášeni Rutherford a Schippersová

  • 3
Evropa zná své atletické krále pro rok 2015. Na galavečeru v Lausanne triumfovali britský dálkař Greg Rutherford a nizozemská sprinterka Dafne Schippersová, která v anketě asociace EAA zopakovala loňské prvenství.

Rutherford dostal ve finále přednost před vytrvalcem Mo Farahem rovněž z Británie a ruským překážkářem Sergejem Šubenkovem. Schippersová se prosadila proti polské kladivářce Anitě Wlodarczykové a vícebojařce Jessice Ennisové-Hillové. Do užší nominace se z původní desítky kandidátek nevešla dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, jež anketu vyhrála v roce 2012.

Britský dálkař Greg Rutherford ve finále mistrovství světa.

Osmadvacetiletý Rutherford ovládl hlasování jako vůbec první dálkař. Letos v Pekingu přidal světové zlato k olympijskému prvenství z Londýna a evropskému titulu z Curychu a k tomu opanoval i Diamantovou ligu.

Za favorita na ocenění Golden Tracks byl považován spíše Farah, který na MS vyhrál závody na 5 000 a 10 000 metrů a už na čtvrté velké akci za sebou získal zlatý double.

Třiadvacetiletá Schippersová MS ozdobila skvělým vítězným časem 21,63 na dvoustovce a přidala stříbro na poloviční trati. Stala se první ženou v historii ankety, která dokázala triumfovat ve dvou letech za sebou. Před ní už ale dvě ocenění dokázaly získat švédská vícebojařka Carolina Klüftová, chorvatská výškařka Blanka Vlašičová a ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž