Almaz Ayanaová a Usain Bolt při vyhlášení nejlepších atletů světa.

Almaz Ayanaová a Usain Bolt při vyhlášení nejlepších atletů světa. | foto: AP

Nejlepšími světovými atlety roku 2016 byli zvoleni Bolt a Ayanaová

  • 1
Jamajský sprinter Usain Bolt a etiopská vytrvalkyně Almaz Ayanaová byli na slavnostním galavečeru v Monaku zvoleni v anketě mezinárodní federace IAAF nejlepšími světovými atlety roku 2016. Zatímco rekordman ankety Bolt získal prestižní ocenění už pošesté, Ayanaová triumfovala poprvé v kariéře.

Třicetiletý Bolt, který na olympijských hrách v Riu de Janeiro vybojoval stejně jako v Pekingu a Londýně tři zlaté medaile, dostal přednost před britským vytrvalcem Moem Farahem a jihoafrickým čtvrtkařem Waydem van Niekerkem.

Bolt už nebude běhat 200 m

Usain Bolt už nehodlá běhat závody na 200 metrů, protože nepředpokládá, že by ještě dokázal ohrozit svůj světový rekord 19,19 sekundy. V příští sezoně, po níž se chce s atletikou rozloučit, se devítinásobný olympijský vítěz soustředí na stovku.

Třicetiletý Bolt se chtěl o překonání sedm let starého světového rekordu na dvousetmetrové trati pokusit letos v Riu, ale v olympijském finále za ním značně zaostal. Pro zlato si doběhl v čase 19,78 sekundy.

Před vyhlášením nejlepších světových atletů v Monaku přiznal, že už na vylepšení rekordu nejspíš nemá dostatečně rychlé nohy. "Dvoustovka, to je těžká práce. A bez ohledu na to, jak těžce bych pracoval, ten rekord už asi zůstane mimo můj dosah."

Chce dál vyhrávat, ale zároveň pojmout sezonu 2017 jako rozloučení s fanoušky. Mezi oblíbenými mítinky, na kterých by se chtěl představit, jmenoval i ostravskou Zlatou tretru.

Atletickým vrcholem příštího roku bude londýnské mistrovství světa, na kterém může Bolt na stovce a ve štafetě přidat dvanácté a třinácté zlato. Návrat kvůli další olympiádě 2020 v Tokiu vyloučil. "Těším se na jedinou věc: že nebudu muset dělat vůbec nic," prohlásil.

„Ocenění si velmi vážím, je odměnou za všechnu tu tvrdou práci,“ řekl při vyhlášení Bolt. „Když se ohlížím zpět, změnil bych jedinou věc. Měl jsem začít brát atletiku vážně už dřív, ale zpočátku jsem až příliš spoléhal na svůj talent. Mohl jsem dosáhnout ještě víc úspěchů,“ dodal světový rekordman.

Letos neporažený Bolt, jenž hodlá příští rok po světovém šampionátu v Londýně ukončit kariéru, anketu poprvé vyhrál v roce 2008 a naposledy před třemi lety. Poté jej na trůnu vystřídali francouzský tyčkař Renaud Lavillenie a americký desetibojař Ashton Eaton.

Pětadvacetiletá Ayanaová v Riu v běhu na 10 000 metrů překonala letitý světový rekord o 14 sekund. Na pětce, kde je úřadující mistryní světa, přidala bronz, ovládla i celkové hodnocení disciplíny v Diamantové lize.

Díky tomu se stala třetí etiopskou vítězkou ankety po Meseret Defarové (2008) a Genzebe Dibabaové (2015). Spolu s ní byly v užší nominaci další dvě olympijské vítězky - jamajská sprinterka Elaine Thompsonová a polská kladivářka Anita Wlodarczyková.

Česká atletika neměla zastoupení ani v širším seznamu. O trojici finalistů v obou kategoriích rozhodli Rada IAAF, představitelé takzvané IAAF Family, kterou tvoří mimo jiné členské federace či zástupci sportovců, a fanoušci.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž