Na letišti čekal o den dříve, než měl

Praha - Spolu se svým otcem a trenérem v jedné osobě v pátek nervózně přešlapoval v hale letiště na Ruzyni. Běžec Pavel Faschingbauer měl namířeno na mistrovství světa v půlmaratonu, které se koná v neděli v Bruselu. Jenomže po zbytku české minivýpravy ani památky. "Půl hodiny před plánovaným odletem nám bylo divné, že jsme tam sami. Prostě jsme si spletli datum," smál se Faschingbauer, který se na letiště dostavil o den dříve. Češi totiž odlétají do Belgie až v sobotu.

Kromě Faschingbauera na světovém šampionátu v belgické metropoli představí ještě Petra Kamínková. Nominační kritéria splnily také Anna Pichrtová a Jana Klimešová, obě se však startu vzdaly kvůli přípravě na maraton. Oba reprezentanti si vytkli za cíl dosáhnout lepších umístění než loni. V Bristolu Faschingbauer skončil na 65. místě, Kamínková tehdy ještě pod jménem Drajzajtlová byla padesátá.

"Rád bych stlačil osobák k 63 minutám a to by mohlo stačit tak na 35. až 40. pozici. Snad se mi podaří chytit nějaké vhodné skupinky, v které se povezu," přál si nejlepší český vytrvalec, který se kuriozním způsobem takřka připravil o předzávodní pohodu.

Na startu v Bruselu se neobjeví žádný z loňských vítězů. Haile Gebrselassie z Etiopie a Paula Radcliffeová z Velké Británie se rozhodli odpočívat po nedávném debutu na maratonské trati v Londýně. K jasným favoritům tak patří silné keňské týmy.

Mužskou pětici povede Charles Kamathi, který vloni na mistrovství světa v Edmontonu ukončil nadvládu Gebrselassieho na trati 10 000 metrů. Hvězdami podle odborníků ještě silnějšího ženského družstva jsou mistryně světa z let 1997, 1998, a 1999 Tegla Loroupeová a Susan Chepkemeiová, vicemistryně světa z předchozích dvou ročníků vždy za Radcliffeovou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž