Nazí běžci v trní. Tarahumarové se zapsali do historie Moravského ultramaratonu

  12:00
V tom smyslu slova, v jakém se běžně používá, běžci Antonio a Talina Ramirezovi sportovními hvězdami nejsou; vlastně ani nejsou sportovci. Běhání je pro ně doma v Mexiku nejpřirozenějším způsobem přesunu z místa na místo, netrénují ho a závodům se věnují často hlavně proto, že jsou pro ně šancí vybojovat si odměnu v podobě kukuřice ve větším množství, než jaké jsou schopni získat sklizní.
Antonio a Talina Ramirezovi jsou z osmi sourozenců, běhá jich pět.

Antonio a Talina Ramirezovi jsou z osmi sourozenců, běhá jich pět. | foto: Radim StrachoňMAFRA

Patří k indiánskému kmeni Tarahumara (v původním jazyce Rararumi) z mexického státu Chihuahua, jehož členové žijí v proslulém Měděném kaňonu v severozápadním koutu této země. Jsou považováni za nejlepší „přírodní běžce“ světa a nedělá jim problém zdolávat i stakilometrové vzdálenosti.

Pro ultramaratonskou komunitu jsou Tarahumarové díky tomu naprostými ikonami. Antonio (24) a Talina (29) Ramirezovi mezi nimi z běžeckého hlediska patří ke špičce a svoje schopnosti posledních sedm dnů předvádějí při ojedinělé návštěvě Evropy na Moravském ultramaratonu s centrem v Lomnici u Tišnova.

Antonio Ramirez v průběhu etapy Moravského ultramaratonu

Organizátoři závodu – vesměs jde o účastníky slavného mexického Caballo Blanco Ultramarathonu, pořádaného s účastí a ve prospěch kmene Tarahumara – si jejich přivítáním splnili sen.

„Každý z nás má nějaké srdcovky. Pro mě je jednou z nich Moravský ultramaraton a druhou poznávání života indiánů. Jako malý kluk jsem si na ně hrál. Tarahumarové u nás, to je splněný sen, zážitek na druhou,“ září blanenský běžec Milan Daněk, jeden z těch, u nichž myšlenka na pozvání vzácných hostů na Moravu vznikla.

Skupina nadšenců, v jejímž středu byl nejen Daněk, ale také přední čeští ultramaratonci Daniel Orálek a Tomáš Rusek, pozvánku přednesla v březnu osobně v Mexiku. Tam vyhlásili, že nejlepší muž a žena z řad Tarahumarů, umístění při Caballo Blanco Ultramarathonu, obdrží startovní čísla do Lomnice.

246 kilometrů za jeden den. Čeští běžci zvládli legendární ultramaraton

Antonio a Talina Ramirezovi jsou z osmi sourozenců, běhá jich pět. Antonio si cestu na Moravu vysloužil druhým místem v hlavním závodě na 80 kilometrů, Talina vyhrála poloviční trať. Aby mohli strávit tři týdny v Evropě, museli jim Daněk, Orálek, Rusek a spol. zaplatit kromě startovného i kompenzaci za ušlou sklizeň, o kterou na opačné straně zeměkoule přicházejí. Celkem jde o několik desítek tisíc korun.

Ramirezovi za ně absolvují nejen Moravský ultramaraton, který v sobotu končí, ale ještě příští sobotu Transmoravský masochistický terénní běh, taktéž v okolí Tišnova a Brna.

„Vyplacené peníze bereme jako dar jejich komunitě, jinak by sem nepřijeli. My běháme za medailemi, oni, když to má pro ně hmotný význam. Tak to je,“ připouští Daněk, indiánským jménem podle své postavy a stylu běhu Valící se medvěd.

Antonio Ramirez po dokončení etapy Moravského ultramaratonu.

Jak se potvrzuje tento týden, zmíněný rozdíl je jen jedním z mnoha, které mezi oběma kulturami jsou.

Mít tak svoje sandály

Po stezkách ve svých kaňonech jsou vytrvalci zvyklí běhat v řemínkových sandálech, řečených huaraches, vyrobených ze starých pneumatik. V Evropě však museli nazout klasické běžecké boty, což se na nich těžce podepsalo. Od druhé etapy Moravského ultramaratonu bojoval Antonio s puchýři a Talina se zraněním palce.

„Kvůli běhu po zdejším asfaltu musíme mít tenisky. V sandálech by se nám to nestalo,“ odhadoval Antonio po úterní 3. etapě, kterou se po prvenství v 1. etapě a slušném umístění v rámci druhého dne docela protrápil.

Plaše se usmíval a pohledem bloudil všude možně, když jeho slova ze španělštiny překládala tlumočnice. Indiáni nejsou na bezprostřední kontakt, ve sportovní komunitě zcela normální, vůbec zvyklí. Žádost o rozhovor přijali bez problémů, na první pohled však bylo poznat, že série otázek, přerušovaná žádostmi o společnou fotografii ze strany přihlížejících, jim vlastní není. Podání ruky přijímají s ještě většími rozpaky.

Po stezkách ve svých kaňonech jsou vytrvalci zvyklí běhat v řemínkových sandálech, řečených huaraches, vyrobených ze starých pneumatik. V Evropě však museli nazout klasické běžecké boty, což se na nich těžce podepsalo. Od druhé etapy Moravského ultramaratonu bojoval Antonio s puchýři a Talina se zraněním palce.

„U nich doma bych je o fotku nežádal, ale u nás to žádný prohřešek není, tak proč ne?“ vysvětloval jeden z běžců, okouzlený přítomností Tarahumarů.

Prakticky hned od příjezdu provázejí sourozence Ramirezovy srdečné pohledy. Čeští běžci neprojevují svoje nadšení tak agresivně jako kdysi fanoušci Beatles, před nimiž hudebníci museli prchat, vděk za příjezd svých ikon však sdílejí rádi.

Tarahumarové jsou jiní, mezi cizími lidmi se cítí jako nazí v trní. „Na baráku mi za zády projdou z pokoje do koupelny a já o tom ani nevím,“ říká veterán českého ultramaratonu Tomáš Rusek. Dvojici má na starost, tráví spolu nejvíc času. „Věc není ta, že oni se moc nebaví s námi. Oni se nebaví ani mezi sebou. Hovory mezi mužem a ženou neznají. Antonio je často na mobilu, Talina se drží stranou. Není to nezdvořilost, takoví jsou i doma. Jednou jsem v Mexiku fotil skupinu žen na chodníku a tvářily se úplně stejně jako u nás Talina, a to se mezi sebou bavily. Až když jsem je svým úsměvem trochu obměkčil, začaly se taky lehce usmívat,“ vysvětluje Rusek.

Quiche? Noste na stůl!

Bolesti nohou Antonio během týdne řešil obutím o číslo větších bot a přidáním druhých ponožek. Dvě etapy vyhrál, dříve nepoznaná opakovaná zátěž na asfaltu ho však nakonec uhnala. Ve čtvrtek už etapu pro bolesti kolen vzdal.

Maraton? A co jich dát 104 v řadě? Jak americká paraatletka plnila výzvu

„Tarahumarové zvládnou velké distance, etapy den co den však neznají. To je problém,“ soudí Rusek.

V prvních dnech prý obletované sourozence potrápila i česká strava. Pokud mohli, vybírali si polévky nebo fazolová jídla, citelná pro ně je i absence obvyklého nápoje z kukuřice a vody na trati. „Chybí mi, asfalt je však daleko horší než tohle,“ přiznává Antonio. Lehce kuriózně si v lomnické cukrárně oblíbil slaný koláč quiche.

Mimo trať naopak pookřává. Na pozornost si zvyká, Daňka prý překvapil anglickým „thank you“ místo dřívějšího odtažitého odhlédnutí. Mimo Mexiko je podle svých slov teprve podruhé, jeho první zahraniční zkušeností byly závody v Kalifornii.

„Antonio si to u nás užívá, to už víme. Před ním smekám, na Tarahumara je úžasně komunikativní. U Taliny bohužel není jak zjistit, zda je spokojená, a nebudeme to vědět asi nikdy,“ krčí rameny Daněk.

Přestože i v Lomnici lze zaslechnout názor, že „přesazení“ dvojice Tarahumarů z jejich vlastního do odlišného světa je sobecké, Daněk si za ním stojí.

„Rozhodně jejich pozvání nelitujeme. Je to velká věc pro nás i pro ně. V Mexiku je jejich start u nás sledovaný a pomůže i jim, zpopularizuje se jejich život. Není důvod brát to negativně,“ míní Valící se medvěd.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...