Jsem zlatý. Mo Farah dobyl titul mistra světa v závodě na 10 kilometrů.

Jsem zlatý. Mo Farah dobyl titul mistra světa v závodě na 10 kilometrů. | foto: Reuters

1. DEN MS: Juška je ve finále dálky, Farah má zlato, Bolt postupuje

  • 326
Vytrvalec Mo Farah má za sebou další heroický výkon. Splnil sen 60 tisíc fanoušků a na domácím světovém šampionátu v atletice vybojoval v Londýně zlatou medaili v běhu na 10 kilometrů. Český dálkař Radek Juška je jediným českým postupujícím prvního dne. Výkonem 824 centimetrů ovládl kvalifikaci a postoupil do finále. Jamajčan Usain Bolt časem 10,07 sekundy vyhrál svůj rozběh v závodě na 100 metrů.

Farah odolal náporu keňských soupeřů a potvrdil svou dominanci na desetikilometrové trati.

Zaběhl nejlepší čas sezony: 26:49,51 minuty. Na velké akci marně hledá přemožitele od roku 2012 a tehdejších letních olympijských her.

On-line z 1. dne

Brit, narozený v Somálsku, se musel vyrovnat s několika tvrdými údery od soupeřů, v jedné chvíli dokonce mírně vyšlápl z trati. Nikoliv dobrovolně, jeden z Keňanů Faraha vytlačil.

Ten i přes mocnou snahu soupeřů uštvat ho nakonec proťal cíl s velkým náskokem první. Široce roztáhl koutky a se zářivým úsměvem se vydal na tribunu vyhledal své nejbližší.

Mohl si oddychnout. Dokonale dostál roli největší domácí hvězdy tohoto, v pořadí šestnáctého mistrovství světa.

Postupující Juška: Byl to laxní pokus

Juška si počínal suverénně, v dálkařském sektoru neměl konkurenci.

Svým druhým pokusem si rovnou zajistil účast ve finále, halový vicemistr Evropy z roku 2015 doskočil do vzdálenosti osmi metrů a 24 centimetrů.

Splnil tak kvalifikační limit, za svým osobním rekordem zaostal jen o pět centimetrů.

„Myslím si, že to ještě nebyl úplně povedený pokus, ale jsem rád, že to stačilo na finále,“ řekl Juška v živém vysílání ČT.

Český dálkař Radek Juška v kvalifikaci na mistrovství světa v atletice v...
Čech Radek Juška dopadá v dálkařském sektoru v kvalifikaci na MS v Londýně.

„Byl to vlastně laxní pokus,“ dodal o druhém nejdelším skoku své kariéry. Talentovaný atlet cítí rezervy a již se upíná k finálové účasti. „Teď se může stát cokoli,“ řekl s vírou ve velký úspěch reportérovi iDNES.cz.

Londýnský dálkařský sektor mu sedí.

Všechny tři české tyčkařky končí

Češkám se ve skoku o tyči příliš nedařilo.

Ani Romana Maláčová, ani Jiřina Ptáčníková, ani teprve sedmnáctiletá Amálie Švábíková dál nepostoupily.

Nejdéle, alespoň tedy časově, se v kvalifikaci udržela Maláčová, ale když i napotřetí shodila laťku ve výšce 4,5 metru, s bývalým olympijským stadionem se rozloučila..

Debutantka Švabíková neskočila ani základní výšku 420 centimetrů. „Měla jsem se asi lépe připravit na vrchol sezony,“ hledala důvod svého trápení, když mluvila do České televize.

Do smíchu příliš nebylo ani Ptáčníkové, pro tu bylo příliš 4,5 metru. „Vůbec nevím, co se tam stalo. Bojovala jsem ze všech sil,. Strašně mě to mrzí,“ řekla mistryně Evropy z roku 2012.

Bolt dál žije sen o 12. zlatu

Z rozběhu sprinterů i přes hodně rozpačité první metry postoupil Usain Bolt. „Start nebyl vůbec dobrý. Tam mám prostor se zlepšit,“ přiznal legendární Jamajčan.

Na stovce si přesto dál věří a touží po nejcennější z medailí. „Věřím ve zlato,“ ujistil fanoušky, když stál před televizními kamerami.

Usain Bolt zdraví londýnské diváky při mistrovství světa.
Jamajčan Usain Bolt (uprostřed) si běží pro postup z rozběhu.

Svůj rozběh ovládl v čase 10,07, ještě na metě 50 metrů se pohyboval až na čtvrtém, pátém místě. Dál jde i jeho americký rival Justin Gatlin. Ani on v této fázi soutěže nenašel přímo na dráze přemožitele.

Rekordy Volka i odstoupení Vrzalové

Slovenský sprinter Ján Volko zvítězil v kvalifikačním kole a postoupil na stovce do rozběhů. Zazářil novým osobním i národním rekordem - 10,15 sekundy.

„Jsem neskutečně vděčný za postup. Běželo se mi skvěle, trať je rychlá,“ pochvaloval si v televizním vysílání. Z rozběhů poté už ovšem nepostoupil, sen o semifinále mu nevyšel, poté co běžel o desetinu pomaleji.

Slovenský vítěz. Ján Volko v předrozběhu na 100 metrů na MS V Londýně.

Rozběh čekal patnáctistovkařku Simonu Vrzalovou. Devětadvacetiletá běžkyně se loni vrátila k atletice a patří k největším a nejpříjemnějším překvapením této sezony.

Vrchol sezony ji ale nevyšel, 400 metrů před cílem ji došly síly a nakonec ze závodu odstoupila.„Tuhly mi nohy, ani jsem nemohla zvedat kolena,“ přiznala v interview s reportérem iDNES.cz.

Staré medaile novým držitelům

Slavnostní ceremoniál byl z rozpočtových důvodů zkrácen z původně plánované hodiny. Svou účastí jej sice neozdobila královna Alžběta II., nicméně královská rodina svého zástupce přece vyslala - k plnícím se tribunám promluvil Andrew, vévoda z Yorku.

Program MS

Britskou hymnu zapěla soulová diva Rebecca Fergusonová.

Ze sportovního hlediska bylo zásadnějším momentem předávání několika medailí za předchozí světové šampionáty. K takovému kroku se sahá kvůli dopingovým prohřeškům původních medailistů.

Například americké čtyřstovkařky Jessica Beardová, Natasha Hastingsová, Ashley Spencerová a Francena McCororyová převzaly v Londýně zlato za štafetu 4x400 metrů na MS 2013.

Původně byly stříbrné, nicméně jedna z vítězných Rusek na domácím světovém šampionátu v Moskvě neprošla dopingovým testem.

Mistrovství světa v atletice v Londýně:

Finále:
Muži:
10.000 m:
1. Farah (Brit.) 26:49,51, 2. Cheptegei (Ug.) 26:49,94, 3. Tanui 26:50,60, 4. Muchiri (oba Keňa) 26:52,12, 5. Yimer (Et.) 26:56,11, 6. Kamworor (Keňa) 26:57,77, 7. Hadis (Et.) 26:59,19, 8. Ahmed (Kan.) 27:02,35.

Kvalifikace:
Muži:
100 m - rozběhy:
1. Forte (Jam.) 9,99.
Dálka: 1. Juška (ČR) 824.
Disk: 1. Stahl (Švéd.) 67,64.

Ženy:
1500 m ženy - rozběhy:
1. G. Dibabaová (Et.) 4:02,67, ...Vrzalová (ČR) nedokončila.
Tyč: 1. Stefanídiová (Řec.) 460, ...18. Maláčová a Ptáčníková obě 435, Švábíková (všechny ČR) bez platného pokusu - nepostoupily.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž