5. DEN ME: Mäki doběhla šestá, oštěpaři i štafeta čtvrtkařů míří do finále

  9:55aktualizováno  23:09
Kristiina Mäki jako jediná Češka zasáhla během pátého dne evropského šampionátu v Mnichově do bojů o medaile, ve finále mílařek obsadila šestou příčku. Postup mezi nejlepších dvanáct oštěpařů si vybojovali tři Češi – Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý a Martin Konečný. Do finále se podívá i mužská štafeta na 4x400 metrů, ženy byly diskvalifikovány. Běhy na 400 metrů překážek ovládli favorité Femke Bolová a Karsten Warholm.
Kristiina Mäki během finálového závodu na 1500 metrů na atletickém ME v...

Kristiina Mäki během finálového závodu na 1500 metrů na atletickém ME v Mnichově. | foto: ČAS / Soňa Maléterová

Mílařka Mäki běžela teprve druhé velké finále v kariéře. Po třináctém místě z loňských her v Tokiu nyní na evropském šampionátu předvedla skvělý finiš a skončila šestá v čase 4:05,73. Zlato vybojovala favorizovaná Britka Muirová.

Zpočátku závodu se česká reprezentantka pohybovala ve vnitřní dráze na deváté pozici a držela tempo, které udávaly Irka Mageeanová a Belgičanka Boboceaová. Od půlky závodu převzala taktovku Muirová, jež začala pomalu trhat startovní pole.

Kristiina Mäki bojuje ve finálovém závodě na 1500 metrů na atletickém ME v Mnichově.

Před posledním okruhem se Mäki držela okolo desáté příčky na konci prostřední skupiny, od které se utrhly Muirová a Mageeanová. V náběhu do cílové rovinky Češku zbrzdila drobná kolize se soupeřkou.

„Bylo to ve chvíli, kdy jsem chtěla finišovat. Britka mě držela za dres, ale naštěstí jsem to ustála,“ popsala kritický okamžik. Po urputném finiši nakonec doběhla šestá.

Ve finále i trio českých oštěpařů

Na své kolegyně v dopoledním programu navázali čeští oštěpaři. Kromě Barbory Špotákové, Nikoly Ogrodníkové a Nikol Tabačkové, které uspěly ve čtvrteční kvalifikaci, zabojují o medaile i Veselý, Konečný a Vadlejch

Bronzový medailista z Eugene Vadlejch celou kvalifikaci hodem 81,81 metru ze druhé série ovládl, limit pro přímý postup 83,50 sice nepokořil, ovšem kvalifikační skupinu B vyhrál o necelý metr před největším konkurentem Němcem Julianem Weberem a mohl si dovolit vynechat závěrečný pokus.

Jedu na vlně, tělo je třikrát silnější a omládlo, říká nabuzený Vadlejch

„První hod jsem podcenil, druhý už byl na jistotu. Mokrý sektor urychluje nohy a dělá trochu neplechu v technice, ale všechno se dá zvládnout, všemu se dá přizpůsobit,“ hodnotil v rozhovoru pro ČT.

A plány na finále? „Hrozně rád bych měl medaili,“ netají.

Nehraj si na mistra a ještě si hoď. Jak Veselý vládl kvalifikační skupině

Veselý a Konečný závodili v dřívější kvalifikační skupině A. Jelikož postupovou hranici 83,50 nepřekonali, museli čekat na výsledky druhé skupiny, které pro ně nakonec dopadly přívětivé. Veselému, který výkonem 79,27 skupinu ovládl a celkově byl čtvrtý, ani devátému Konečnému (77,49) finálová účast neunikla.

Oštěpaři budou o medaile bojovat v neděli od 19:50.

Bolová a Warholm potvrdili roli favoritů

Večer se mnichovskému publiku předvedli v současnosti nejlepší evropští překážkáři na čtvrtce. Mezi muži obhájil zlato z berlínského šampionátu Warholm, ženám vládla Bolová.

Nizozemská hvězda bez větších problémů splnila cíl, který si vytyčila před začátkem evropského šampionátu. Ke zlaté medaili z běhu na 400 metrů přidala i prvenství na čtvrtce s překážkami a stala se první atletkou v historii, která ovládla obě disciplíny na jediném mistrovství Evropy či světa.

Femke Bolová slaví vítězství na atletickém ME v Mnichově v závodě na 400 metrů...
Karsten Warholm vítězí ve finále běhu na 400 metrů překážek na atletickém ME v...

Femke Bolová a Karsten Warholm slaví vítězství v běhu na 400 metrů překážek.

V první půlce trati se fenomenální Nizozemky ještě soupeřky držely, ale do cílové rovinky už Bolová vbíhala jasně první. Nakonec vyhrála s náskokem více než vteřiny a půl před ukrajinským duem Tkačuková a Ryžykovová. Bolová navíc časem 52,67 stanovila nový rekord mistrovství Evropy.

Večerní program

online reportáž

Dominantní výkon předvedl i Warholm, který dal zapomenout na nepovedený světový šampionát v Eugene. Běh na 400 metrů překážek vyhrál v čase 47,12, druhý skončil Francouz Wilfried Happio (48,56).

Bronzovou medaili získal Yasmani Copello z Turecka (48,78), který o jedinou setinu překonal Francouze Ludvyho Vaillanta a Němce Joshuu Abuaku.

Ve finále mužského steeplu narušil očekávanou italskou nadvládu Fin Topi Raitanen. Favorizovaný Ahmed Abdelwahed doběhl druhý a jeho krajan Osama Zoghlami třetí.

Překvapivý vítěz závodu na 3000 metrů překážek Fin Topi Raitanen na ME v Mnichově.

Zharnel Hughes ovládl sprint na 200 metrů na atletické ME v Mnichově.

Mužskou dvoustovku vyhrál Zharnel Hughes, který přidal ke stříbru ze sprintu na sto metrů další medaili. Druhý skončil jeho krajan Nethaneel Mitchell-Blake, třetí finišoval Ital Filippo Tortu.

Mezi sprinterkami na 200 metrů uspěla Švýcarka Mujinga Kambundjiová, stříbrnou medaili získala Britka Dina Asherová-Smithová, bronz putuje do Dánska zásluhou Idy Karstoftové.

Čtvrtkaři ve finále, čtvrtkařky diskvalifikovány

V dopoledním programu se představily celkem čtyři české štafety. Kromě čtvrtkařů, kteří závodili už na mistrovství světa, změřili síly s evropskou konkurencí i čtvrtkařky, sprinterky a sprinteři.

Přímý postup do finále a vítězství ve druhém rozběhu si zajistil kvartet na 4x400 metrů ve složení Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský a Patrik Šorm. „Máme ambice na medaili,“ prozradil po rozběhu Krsek.

Česká čtvrtkařská štafeta prošla v Mnichově hladce do finále ME.

Nejmladší člen štafety předvedl fantastický začátek a na první předávku dobíhal druhý. Pozici si zkušeně pohlídal Maslák na seběhu a držel se ve vedoucí skupině s francouzskou a italskou štafetou, která se pomalu vzdalovala zbytku startovního pole.

Maslák navíc svůj úsek zaběhl ve skvělém čase 44,86. „Štafety jsou pro mě osvobozující, nepřemýšlím nad nimi tolik jako nad individuálními závody, což hrozně pomáhá,“ vysvětloval.

Na předposledním úseku Desenský pokračoval na druhém místě a připravil skvělou pozici pro finišmana Šorma, který se okamžitě dostal do vedení. „Francouz to pořádně nerozeběhl, takže jsem ani tolik nemusel přidat. Ve finiši se na mě ještě dotahoval, ale naštěstí jsem první místo ubojoval,“ zářil Šorm.

Stejně jako na nedávném mistrovství světa se mužská štafeta na 4x400 metrů představí ve finále, které je na programu v sobotu od 21.15.

Štafeta čtvrtkařek po rozběhu na atletickém ME v Mnichově.

Těsně po rozbězích mířily do finále i čtvrtkařky, které v úvodním doběhly na nepostupovém čtvrtém místě. Vstupenku do finále jim však původně zajistil čas.

Vzápětí kvarteto Tereza Petržilková, Nikoleta Jíchová, Martina Hofmanová a Lada Vondrová potkala nepříjemná zpráva. Vedle výsledku české štafety se objevila diskvalifikace, problém přestavovalo vyšlápnutí z dráhy.

Provinit se měla na druhém úseku Jíchová. „Vůbec o ničem nevím, nejsem si ničeho vědoma,“ reagovala bezprostředně po vynesení verdiktu. Česká výprava ještě podala protest, se kterým však neuspěla.

Sprinterské štafety se ve finále nepředstaví

Mužská štafeta na 4x100 metrů se musela obejít bez Jana Veleby, kterého do závodu nepustily zdravotní potíže. Trio Zdeněk Stromšík, Jiří Polák a Jan Jirka doplnil David Kolář. Češi ve svém rozběhu skončili šestí a do finále nepostoupili.

„Před šampionátem jsme si mysleli na finále, pak se zranil Honza Veleba, což nám trochu rozházelo sestavu, ale poprali jsme se s tím solidně,“ hodnotil Stromšík.

Zdeněk Stromšík předává štafetu Jiřímu Polákovi na ME v Mnichově.

David Kolář finišuje ve štafetovém závodě na 4x100 metrů na ME v Mnichově.

Rodák z Valašského Meziříčí rozběhl závod slibně, Polákovi předával na čtvrtém místě. I na druhém úseku se česká štafeta držela blízko vedoucím běžcům.

Jirka po třetí stovce předával finišmanovi Kolářovi na pátém místě. V cílové rovince se Češi propadli na konečnou šestou příčku a přišli i o šanci kvalifikovat se do finále na základě času.

Dopolední program

Online reportáž

Nepostupují ani sprinterky. Eva Kubíčková, Tereza Lamačová, Natálie Kožuškaničová a Johana Kaiserová po chybě na druhé předávce závod nedokončily a zklamaně odcházely z atletického oválu.

„Vůbec nevím, co se stalo. Byla jsem teď tři dny nemocná, tak je možné, že jsem na předávce běžela pomaleji než obvykle,“ popisovala nešťastný moment Lamačová.

Štafetu odstartovala devatenáctiletá Kubíčková, od začátku se dotahovala na maďarskou sprinterku ve vedlejší dráze a Lamačové předávala na pátém místě. Na posledních dvou úsecích ale už Kožuškaničová a Kaiserová nedostaly šanci zabojovat o finále. Lamačová si s Kožuškaničovou nepředaly kolík a česká štafeta skončila.

Nabitý disk ovládl překvapivě Alekna

Soutěž diskařů vyhrál Mykolas Alekna, který si zajistil zlato pátým pokusem. Výkonem 69,78 metru vytvořil nový rekord evropského šampionátu. Litevský diskař navíc překonal svého otce, který na evropském šampionátu v Mnichově před dvaceti lety získal stříbro.

Atletické mistrovství Evropy 2022

příloha iDNES

Favorizovaný lídr letošních světových tabulek Slovinec Kristjan Čeh skončil druhý, třetí místo nečekaně obsadil Brit Lawrence Okoye.

Bez medaile se musí obejít Švédové Daniel Stahl a Simon Pettersson, kterého od bronzu dělily pouhé dva centimetry.

Trojskok žen ovládla Ukrajinka Maryna Bechová-Romančuková v nejlepším letošním evropském výkonu 15,02 metru. Druhá skončila Finka Kristiina Mäkeläová a třetí místo vybojovala Harina Minenková z Izraele.

Mistrovství Evropy v atletice v Mnichově

Výsledky

Finále
Muži:
200 m (vítr -0,3 m/s):
1. Hughes 20,07, 2. Mitchell-Blake (oba Brit.) 20,17, 3. Tortu (It.) 20,27, 4. Dobson (Brit.) 20,34, 5. Hartmann (Něm.) 20,50, 6. Retamal (Šp.) 20,63.
400 m př.: 1. Warholm (Nor.) 47,12, 2. Happio (Fr.) 48,56, 3. Copello (Tur.) 48,78, 4. Vaillant (Fr.) 48,79, 5. Abuaku (Něm.) 48,79, 6. Watrin (Belg.) 48,98.
3000 m př.: 1. Raitanen (Fin.) 8:21,80, 2. Abdelwahed 8:22,35, 3. O. Zoghlami (oba It.) 8:23,44, 4. Arce (Šp.) 8:25,00, 5. Bebendorf (Něm.) 8:26,49, 6. Martos (Šp.) 8:26,68.
Disk: 1. Alekna (Lit.) 69,78, 2. Čeh (Slovin.) 68,28, 3. Okoye (Brit.) 67,14, 4. Pettersson 67,12, 5. Stahl (oba Švéd.) 66,39, 6. Gudžius (Lit.) 65,40.

Ženy:
200 m (vítr +0,4 m/s): 1. Kambundjiová (Švýc.) 22,32, 2. Asherová-Smithová (Brit.) 22,43, 3. Karstoftová (Dán.) 22,72, 4. Williamsová (Brit.) 22,85, 5. Klaverová (Niz.) 22,88, 6. Grebová (Fr.) 23,06.
1500 m: 1. Muirová (Brit.) 4:01,08, 2. Mageeanová (Ir.) 4:02,56, 3. Ennaouiov á (Pol.) 4:03,59, 4. Snowdenová (Brit.) 4:04,97, 5. Kleinová (Něm.) 4:05,49, 6. Mäki (ČR) 4:05,73.
400 m př.: 1. Bolová (Niz.) 52,67, 2. Tkačuková 54,30, 3. Ryžykovová (obě Ukr.) 54,86, 4. Gallegová (Šp.) 54,97, 5. Iuelová (Nor.) 55,32, 6. Lehikoinenová (Fin.) 55,58.
Trojskok: 1. Bechová-Romančuková (Ukr.) 15,02, 2. Mäkeläová (Fin.) 14,64, 3. Minenková (Izr.) 14,45, 4. Eckhardtová-Noacková (Něm.) 14,43, 5. Mamonaová (Portug.) 14,41, 6. Metzgerová (Brit.) 14,33.

Rozběhy a kvalifikace
Muži:
800 m:
semifinále: 1. M. García (Šp.) 1:46,52.
Oštěp:
1. Vadlejch 81,81, ...4. Veselý 79,27, 9. Konečný (všichni ČR) 77,49 - postoupili do finále.
4x100 m: 1. Německo 37,97, ...12. ČR (Stromšík, Polák, Jirka, Kolář) 39,41 - nepostoupila do finále.
4x400 m: 1. Španělsko 3:01,27, ...5. ČR (Krsek, Maslák, Desenský, Šorm) 3:02,07 - postoupila do finále.

Ženy:
800 m:
semifinále: 1. Lamoteová (Fr.) 2:00,23.
Výška: 1. Apostolovská (Slovin.), Jungfleischová (Něm.), Topičová (Srb.), Vukovičová (Č. Hora) všechny 187.
4x100 m: 1. Británie 42,83, ...ČR (Kubíčková, Lamačová, Kožuškaničová, Kaiserová) nedokončila.
4x400 m: 1. Británie 3:23,79, ...ČR (Petržilková, Jíchová, Hofmanová, Vondrová) diskvalifikována.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Melecká je při letošním debutu na LET v Johannesburgu průběžně čtvrtá

19. dubna 2024  18:23

Tereza Melecká je po dvou kolech turnaje golfové série Ladies European Tour v Johannesburgu na...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Vondroušová prošla ve Stuttgartu do semifinále, otočila duel se Sabalenkovou

19. dubna 2024  17:31

Markéta Vondroušová postoupila poprvé v kariéře na halovém antukovém turnaji ve Stuttgartu do...

Francouz o konci: Jako rozchod s holkou. Bolí to, ale časem se mi uleví

19. dubna 2024  16:49

Oznámení o konci kariéry nepřekvapilo. Hlavně v posledních sezonách měl brankář Pavel Francouz...

Prodej bytu 2+kk 51m2
Prodej bytu 2+kk 51m2

Za nádražím, Třeboň, okres Jindřichův Hradec
4 823 520 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...