Simona Vrzalová (vlevo) na mistrovství republiky v Táboře - ilustrační foto.

Simona Vrzalová (vlevo) na mistrovství republiky v Táboře - ilustrační foto. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Český šampiony v krosu jsou Vrzalová, Homoláč a Šmahel

  • 4
Stejné vítěze jako při zářijovém šampionátu v silničním běhu v Běchovicích mělo mistrovství republiky atletů v krosu - pro tituly si v pražském Motole doběhli Jiří Homoláč a Simona Vrzalová. Českým šampionem mezi mílaři se stal Michal Šmahel.

Osmadvacetiletá vítkovická běžkyně Vrzalová prožívá skvělou sezonu, letos získala i dráhové tituly na tratích 1 500 a 5 000 metrů.

Na šestikilometrové trati zvítězila s náskokem 26 sekund před bývalou běžkyní na lyžích a českou mistryní v maratonu Evou Vrabcovou-Nývltovou. Třetí skončila Eva Krchová, vítězka tří předchozích ročníků Lucie Sekanová doběhla pátá.

„Tempo v úvodu závodu se mi zdálo pomalé, tak jsem za něj vzala a jsem ráda, že mi to vydrželo až do cíle,“ citoval Vrzalovou svazový web. Na Vrabcovou-Nývltovou byl závod moc rychlý. „Od samého začátku, a když jsem se začala rozbíhat, tak jsem byla v cíli. Pro mě je šest kilometrů už spíš takový sprint. Přeci jen mi trošku chybí rychlost.“

Homoláč se dočkal titulu po bronzech z let 2013 a 2014, v cíli desetikilometrového závodu měl kroměřížský atlet náskok 23 sekund na Jakuba Zemaníka. „Těší mě, že jsem zúročil měsíční soustředění v Tatrách. Trať mi vyhovovala, už v průběhu druhého kola jsem cítil, že by to mohlo dopadnout dobře,“ podotkl vítěz. Bronz získal Jan Janů a až za ním skončil obhájce titulu Lukáš Kourek.

MČR v krosu v Praze

Muži - vytrvalci (10 km): 1. Homoláč (AK Kroměříž) 32:15, 2. Zemaník (SSK Vítkovice) -23, 3. Janů (Hvězda Pardubice) -47.

Muži - mílaři (4 km): 1. Šmahel (Slavia Praha) 12:57, 2. Chour (Česká Lípa) -6, 3. Hladík (Hvězda Pardubice) -10.

Ženy (6 km): 1. Vrzalová (SSK Vítkovice) 21:18, 2. Vrabcová-Nývltová (Olymp Brno) -26, 3. Krchová (USK Praha) -38.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž