Eliud Kipchoge při svém třetím triumfu v Londýnském maratonu.

Eliud Kipchoge při svém třetím triumfu v Londýnském maratonu. | foto: AP

Kipchoge chce rekordní čtvrtý triumf z Londýnského maratonu

  • 1
Londýnský maraton ovládl v letech 2015, 2016 a 2018. Předloni Eliud Kipchoge vyhrát nemohl, protože na startu chyběl. A v neděli je světový rekordman a olympijských vítěz připraven zaútočit na čtvrtý triumf, což v historii závodu, která začala v roce 1981, ještě žádný vytrvalec nedokázal.

Kipchoge bude v Londýně závodit sedm měsíců po té, co v Berlíně zaběhl světový rekord 2:01:39. „Jsem ve formě, protože příprava byla dobrá. Myslím, že budu mít dobrý výsledek,“ řekl novinářům ještě v Keni. Věří svému tréninku. „Když dodržujete tréninkový plán, jste disciplinovaný a máte cíl, tak k vám úspěch vždycky přijde,“ poznamenal.

Vyhrál jedenáct ze dvanácti maratonů, ke kterým od roku 2013 nastoupil. Na startu ale v neděli bude i jeho jediný přemožitel Wilson Kipsang, jenž k tomu v Berlíně 2013 potřeboval tehdejší světový rekord. Znovu poběží i Shura Kitata z Etiopie, který loni v Londýně ztratil na Kipchogeho jen 32 sekund.

Nejsledovanějším ze soupeřů nejlepšího světového atleta loňského roku ale bude domácí Mo Farah, který se po čtyřech olympijských triumfech na dráze zlepšuje i v maratonu. Na podzim vyhrál v Chicagu. „Mo Farah je silný závodník. Se všemi Brity v ulicích bude mít v neděli velký závod,“ řekl Kipchoge o britské hvězdě.

Podotkl ale, že při nedělním maratonu si nemůže dovolit pozorovat soupeře. „Je to jenom o tom doběhnout silný a být první doma,“ dodal čtyřiatřicetiletý Afričan, který v Londýně výkonem 2:03:05 z roku 2016 drží traťový rekord.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž