Libor Varhaník (vlevo)

Libor Varhaník (vlevo) | foto: ČTK

Českou atletiku i nadále povede Varhaník, získal mandát na další čtyři roky

  • 5
Český atletický svaz nadále povede Libor Varhaník. Na valné hromadě neměl protikandidáta a získal mandát na další čtyři roky. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě. Varhaník je šéfem české atletiky od roku 2009, kdy vystřídal dlouholetého předsedu Karla Pilného.

Sám po dnešních volbách v Nymburku zahájí čtvrté čtyřleté funkční období. Pětapadesátiletý rodák z Kutné Hory v poslední době řešil zejména změnu pravidel financování sportu po přechodu této agendy z ministerstva školství k Národní sportovní agentuře (NSA) a důsledky koronavirové pandemie, která loni na jaře zastavila i atletickou činnost.

Česko bylo světovým průkopníkem při obnovování atletických soutěží. „Jsem hrozně rád, že atletika pořád v činnosti pokračuje. I přes to složité období je velká chuť a motivace našich členů k tomu, aby atletika žila a aby oddíly ožily jako před tou pandemií,“ uvedl Varhaník v rozhovoru na svazovém facebooku.

V nejbližší budoucnosti bude úkolem obnovit atletickou činnost, až to zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru umožní. „Potřebujeme vrátit všechny k pravidelné pohybové aktivitě. To jde ruku v ruce s naším vytčeným cílem, aby atletika byla nejpraktikovanějším sportem České republiky. Myslíme si, že k tomu má veškeré předpoklady. Je to sport na celý život, učí základní pohybové dovednosti, je genderově vyvážený, jednoduchý,“ řekl Varhaník.

Členská základna atletických oddílů v poslední době roste. „Pevně věřím, že ani tohle složité období nám v tom žádné výrazné změny neudělá,“ doplnil staronový předseda.

Varhaník zastává vrcholnou funkci i na evropské úrovni. Od roku 2019 je místopředsedou Evropské atletiky a loni se stal předsedou správní rady pro atletické mistrovství Evropy v Mnichově 2022. Je také místopředsedou Českého olympijského výboru a členem Národní rady pro sport, což je poradní orgán předsedy NSA Milana Hniličky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž