Britka Laura Muirová na čele v závodu na 3000 metrů na halovém světovém šampionátu v Birminghamu. | foto: AP

Neletí letadlo? Vezmeme taxíka. Atletka Muirová poté slavila bronz

  • 9
Birmingham (Od našeho zpravodaje) - Měl to být přesun letadlem, kterých během roku absolvuje stovky. Navíc krátký, pouze z Glasgow do Birminghamu. Jenže idylický scénář se nakonec pro Lauru Muirovou proměnil v hororovou honičku. Britská atletka málem nestihla čtvrteční závod na 3000 metrů. Přišla by o životní bronzovou medaili.

Trochu nadneseně se dá říct, že doma nyní Muirové leží vůbec nejdražší bronz světa. Ač za ním samozřejmě stojí skvělý atletický výkon na halovém světovém šampionátu v Birminghamu, činit se musela 24letá Skotka i při cestě do dějiště vrcholu zimní sezony.

Ještě ve středu - den před závodem - britská reprezentantka zamířila v Glasgow do veterinární ordinace, kde jako studentka posledního ročníku na vysoké škole sbírá praxi.

Těsně před polednem ale zbystřila.

„Zjistila jsem, že let z Glasgow do Birminghamu byl zrušen, takže jsem okamžitě pospíchala domů,“ řekla. „Snažila jsme se rezervovat nějaký jiný, ale všechny byly náhle zrušeny.“ 

02.března 2018 v 16:30, příspěvek archivován: 02.března 2018 v 18:40

On Wednesday evening, Laura Muir feared her hopes of a first global medal were about to be lost by an epic snowdrift outside Carlisle. Yet 24 hours and a £1,500, seven-hour taxi ride later, she won a superb bronze in the women’s 3,000m final at the world indoor championships. https://t.co/DLyMvMFMfv

Birmingham v posledních dnech trápí sněhová kalamita. Lety do středu Británie ruší například i pařížské letiště. Ostatně na to doplatilo i několik českých fanoušků, kteří do dějiště mistrovství světa vůbec nepřicestovali.

Zpozdění měla i česká výprava. „No bylo to spíše úsměvné. Řekli nám, že uklízejí parkovací místo pro letadlo. Když jsme poté vystoupili z letadla, ležely tam třeba dva centimetru sněhu,“ vyprávěl koulař Tomáš Staněk, žhavý kandidát na titul mistra světa.

Pravda, přísun sněhu v Birminghamu nedosahuje gigantických rozměrů, pro místní je ale nezvyklou a někdy až neřešitelnou komplikací.

„Absolutně jsem nepředpokládala, že něco takového může nastat,“ svěřila se Muirová, jež se nakonec na štreku dlouhou téměř 500 kilometrů vydala společně s trenérem v taxíku.

„Měl téměř dvě hodiny zpoždění. Bylo to šílené. Neviděli jsme na přední kapotu, sklo bylo naprosto zamrzlé,“ popisovala.

Na sedadle nakonec strávila dlouhých sedm hodin. Taxikář si po příjezdu k britskému týmovému hotelu v Birminghamu naúčtoval 1 500 liber (přes 43 tisíc korun). „Dorazili jsme asi hodinu před půlnocí,“ řekla Muirová.

Za méně než 24 hodin se poté postavila na start závodu na 3000 metrů. K radosti domácích příznivců i pořadatelů si doběhla pro životní bronz. Bronz, na který nikdy nezapomene. Hlavně díky bláznivým zkušenostem z cesty. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž