Jan Železný | foto: Michal Růžička, MAFRA

Kouč Železný Špotákovou nelanařil. Ale bavili jsme se o tom dlouho, popisoval

  • 4
Budoucnost českého oštěpu je teď v rukou Jana Železného. A světový rekordman, jehož silnou tréninkovou skupinu nyní rozšířili olympijská vítězka Barbora Špotáková a talentovaný mladíček Jakub Vadlejch, se odpovědnosti nebojí.

Železný se dostane pod velký tlak, na který byl ovšem během své skvostné kariéry závodníka zvyklý. Má teď ještě pozvednout držitelku světového maxima.

"Je to úděl, když se dostanete na absolutní vrchol. Já to znám a jsem na to připravený. A Bára je typ, který to unese a zvládne. Rád bych, aby se o nás mluvilo jako o oštěpařské velmoci," upozorňuje.

V jeho skupině už jsou oštěpaři Petr Frydrych a Vítězslav Veselý, kteří se v průběhu sezony dalekými hody posunuli blízko k absolutní světové špičce. "Oni byli první, kdo se dozvěděl, že Bára půjde k nám," popisoval Železný.

Své dosavadní svěřence na situaci připravil, aby nerozbil fungující skupinu, v níž je také druhá nejlepší česká oštěpařka Jarmila Klimešová, finalistka nedávného mistrovství Evropy v Barceloně.

"Debatovali jsme o tom dlouho, ale problém nebude. Jsou to lidi, co se k sobě budou hodit, vyhovují si," je přesvědčen Železný. "Bára je veličina světového sportu a oni ji berou. Může to pomoci všem," věří trojnásobný olympijský vítěz i mistr světa.

Nebyl to přitom on, kdo toužil získat světovou rekordmanku do své skupiny. Ona přišla za ním sama v touze ještě se zlepšit, hlavně v technice. Oba to ale během sezony nechtěli nijak komentovat.

"Bavíme se o tom už delší dobu, měli jsme dlouhý čas na rozmyšlenou, ale nechtěli jsme to v průběhu sezony zveřejňovat," prozradil Železný.

Nezáviděníhodnou situaci Rudolfa Černého, několikanásobného nejlepšího kouče v anketě Atlet roku, chápe. "Já si jeho práce vážím, dokázal, co téměř nikdo v téhle zemi," řekl uznale. 

Podívejte se, jak se Špotáková loučila s trenérem Černým

Železný počítá s tím, že Špotáková je silná osobnost a bude u ní muset přistoupit na kompromisy. Nebude rozhodně vyžadovat striktní plnění tréninkové plánu.

"To určitě ne. Nastíním svou představu, je důležité naslouchat, obzvlášť když je nějaký problém zdravotní či psychický," podotkl kouč. "Je třeba jim důvěřovat. To oni ocení a potom vrátí."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž