I koulař Tomáš Staněk ozdobí Kontinentální pohár v Ostravě. | foto: Reuters

Atletická show: Kontinentální pohár v Ostravě láká hvězdy

  • 4
S vážnou tváří přiznává: „Pomalu mi dochází, jak velké sousto jsme si ukrojili.“ Jenže elán ani motivace uspořádat atletickou megaakci Libora Varhaníka neopouští. „Chceme přinést divákům i závodníkům výjimečný zážitek,“ říká šéf organizačního výboru Kontinentálního poháru a předseda Českého atletického svazu.

Za tři týdny se v Ostravě představí atletická esa z celého světa. Namátkou: sprinterská vicemistryně světa Ta Louová z Pobřeží slonoviny, nejrychlejší žena nedávného ME v Berlíně Britka Asher-Smithová, Jihoafričanka Semenyaová nebo tyčkařský supertalent Švéd Duplantis.

Co jméno, to pojem.

A zároveň obrovská výzva pro pořadatele. „Větší akci bychom už uspořádat nedokázali,“ připouští Varhaník.

Už to, že Čechům představitelé Mezinárodní atletické federace (IAAF) svěřili možnost pořádat podnik, který se koná každé čtyři roky, se rovná malému zázraku. Ostrava se zařadila mezi zvučné adresy: Atény, Madrid či Montreal.

Trofej pro atletický Kontinentální pohár, který se uskuteční 8. a 9. září v...
Libor Varhaník pózuje s trofejí pro vítěze Kontinentálního poháru, který se v...

Dvoudenní akce spolkne téměř 300 milionů korun. Z veřejných peněz přiteklo zhruba 80 milionů. „To jsou pro nás hraniční cifry,“ upozorňuje Varhaník. Před třemi lety při halovém evropském šampionátu v Praze hospodařil Varhaník s polovinou. „A pokud mluvíme o venkovním mistrovství Evropy, pohybujeme se okolo miliardy korun,“ vysvětluje.

To se v tuzemsku pořádalo naposledy v roce 1978. V současné době je akce podobného formátu z ekonomických i logistických požadavků neuskutečnitelná.

4 Češi budou startovat na Kontinentálním poháru: oštěpaři Ogrodníková a Vadlejch, mílařka Vrzalová a koulař Staněk.

Kontinentální pohár se představí v novém kabátě. „Atletika by se měla vyvíjet se společností. Věřím, že spousta prvků, které uvidíme v Ostravě, převezmou i další světové akce,“ přeje si Varhaník.

Klání slibuje dramatičnost, třeba na steeplu se bude v průběhu závodu vylučovat – poslední závodník v kole bude muset odstoupit. Každý ze čtyř kontinentů (Evropa, Amerika, Afrika a Asie-Oceánie) má kapitána, který může vsadit na žolíka. Jeho případný úspěch poté týmu zajistí dvojnásobný počet získaných bodů.

Změny se objeví i v programu, který velmi zrychlí. Sobotní i nedělní blok disciplín potrvá dohromady sedm hodin. „Chceme jít dynamickou cestou, interaktivitou zaujmout i mladého diváka,“ líčí Varhaník.

Výjimečná je i cena pro vítěze. Na toho čeká unikátní trofej z českého křišťálu vážící 150 kilogramů. „Střed v barvách kontinentů zůstane nejlepší federaci, jednotlivé štafetové kolíky (celkem 116) získají atleti vítězného týmu,“ popisuje Jaroslav Koléšek, jeden z autorů.

„Tenhle se mi líbí,“ prohodil na čtvrteční tiskové konferenci koulař Tomáš Staněk.

Zabojovat o něj může o víkendu 8. a 9. září.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž