Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | foto: Český atletický svaz - Tomáš Taubr

Špotáková o startu v Kladně: Moc se těším, soutěž je vždy jiná než trénink

  • 0
Z Unhoště do Kladna je to nějakých jedenáct kilometrů. Barbora Špotáková by tak klidně mohla doma nasednout na kolo a dorazit na stadion Sletiště v rámci rozcvičky na kole. V lehkém tempu by to zvládla za tři čtvrtě hodiny.

Slavná oštěpařka bude největší hvězdou prvních atletických závodů letošní sezony na českém území. V Kladně se půjde soutěžit na tartan 1. června, v rámci projektu Spolu na startu!

„Moc se těším, i když se bude závodit v omezeném režimu. Myslím, že soutěž je prostě vždy jiná než trénink,“ vzkázala světová rekordmanka v hodu oštěpem, která už se několik týdnů poctivě připravuje na pražské Julisce. „V prvních dnech po otevření jsem byla na stadionu téměř sama. Už to bylo potřeba, sezona se blíží.“

1. června začne na Sletišti v Kladně atletická sezona.

Kromě ženského oštěpu se bude v Kladně závodit také v mužském vrhu koulí a běhu na 300 metrů. Na dráze a v sektorech nebudou chybět ani Pavel Maslák nebo Tomáš Staněk, čili další velká esa české atletické scény.

Největší konkurence se ale dá očekávat mezi oštěpařkami.

„Máme kvalitní pole, snad osm holek umí házet za pětapadesát metrů, může to být pěkné,“ těší se Barbora Špotáková.

Její jméno by ve startovní listině mohly doplnit další reprezentantky Nikola Ogrodníková, Irena Gillarová či Nikol Tabačková. Pak jsou tu vyrovnané závodnice Dukly Petra Andrejsková, Martina Píšová a Andrea Drápalová nebo domácí kladenská veteránka Jarmila Jurkovičová. Přesné znění pelotonu však zatím nebylo zveřejněno.

Šest mikromítinků pro špičku

I atletickou komunitu na začátku ročníku velmi zasáhla pandemie koronaviru. Projektem Spolu na startu! se nyní svazová generalita snaží hnutí rozhýbat.

„Našli jsme možnost, jak zajistit závody i s omezeným počtem padesáti osob. Mikromítinků bude v průběhu června šest, s účastí české atletické špičky a na různých místech republiky,“ představil myšlenku Libor Varhaník, předseda atletického svazu. „Sportovci chtějí závodit co nejdříve,“ dodal.

Akce by ale měla mít mnohem větší dosah. Prvního června by vedle vrcholné soutěže na Kladně mělo proběhnout i dalších 99 malých mítinků určených pro mládež a výkonnostní závodníky. Tak aby se souběžně běhalo, skákalo či házelo na sto stadionech a byla tím naplněna idea Spolu na startu!

„Je skvělé, že si alespoň na dálku užijeme s dalšími atlety první závody sezony společně,“ uvedla Barbora Špotáková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž