Keňští běžci by neměli chybět na velkých akcích, kde pravidelně obsazují medailové stupně.

Keňští běžci by neměli chybět na velkých akcích, kde pravidelně obsazují medailové stupně. | foto: AP

Keňa schválila antidopingový zákon, o hry v Riu by neměla přijít

  • 2
Ještě formální podpis prezidenta a světová atletická velmoc (snad) vyřeší svůj velký problém. Keňský parlament schválil dlouho očekávanou antidopingovou legislativu a sportovci z východoafrické země by neměli přijít o velké mezinárodní soutěže včetně olympijských her v Riu de Janeiro.

Za poslední tři roky bylo potrestáno za doping zhruba 40 keňských atletů. Podle agentury AP ale někteří dál startovali v závodech a několik tamních funkcionářů bylo suspendováno za to, že chtěli po závodnících peníze výměnou za nižší tresty.

Aby Keňa prokázala, že udělala dostatečný pokrok v boji proti dopingu, musela schválit novou legislativu. Předchozí dva termíny běžecká velmoc nedodržela, poslední ultimátum měla do 2. května.

„Dnes je velký den. Návrh antidopingového zákona byl přijat. Olympiádo, my přijedeme,“ prohlásil ministr sportu Hassan Wario. Keňský prezident Uhuru Kenyatta už dříve oznámil, že nový zákon podepíše.

Zakotveny jsou v něm například sankce až 1 000 dolarů nebo rok vězení pro sportovce usvědčené z dopingu nebo tresty pro osoby, které zakázané prostředky poskytnou. Ty mohou jít do vězení až na tři roky a dostat pokutu až 30 000 dolarů.

Právě keňští atleti byli na loňském mistrovství světa v Pekingu nejúspěšnější výpravou se 16 medailemi včetně sedmi zlatých. Vedle tradičních běhů ovládli i hod oštěpem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž