VIKINGSKÝ KRÁL. Norský běžec Karsten Warholm se v Londýně stal mistrem světa na...

VIKINGSKÝ KRÁL. Norský běžec Karsten Warholm se v Londýně stal mistrem světa na čtyřstovce s překážkami. | foto: Reuters

Mistr světa Warholm absolvuje na ME v Berlíně čtvrtkařský double

  • 0
Mistr světa v běhu na 400 metrů překážek Karsten Warholm zkusí na evropském šampionátu v Berlíně zvládnout čtvrtkařský double. Vedle své hlavní disciplíny se představí i na hladké trati a nemá ani tam špatné vyhlídky. Podobný dvojboj absolvoval už vloni na ME do 23 let v Bydhošti a bylo z toho zlato a stříbro.

Do Berlína přijede dvaadvacetiletý bývalý desetibojař coby suverénní lídr překážkářských tabulek (47,65) a šestý muž z hladké čtvrtky (45,14). To mu zaručí úsporu sil, protože v obou případech bude díky pořadí do 12. místa v žebříčku nasazen přímo do semifinále. Čekají jej tak maximálně čtyři běhy, v Bydhošti jich absolvoval ve čtyřech dnech šest.

V norské výpravě absolvují double i bratři Ingebrigtsenové. Poprvé budou na jednom šampionátu všichni tři - Filip, Henrik i Jakob - a všichni jsou přihlášeni do závodů na 1500 a 5000 metrů. Filip s Henrikem budou na patnáctistovce obhajovat zlato a stříbro z minulého ME v Barceloně, navíc první z nich vede evropské tabulky na 1500 a druhý na 5000 metrů.

Teprve sedmnáctiletý Jakob bude v Berlíně na startu jako čerstvý evropský juniorský rekordman a medailista z obou tratí z nedávného MSJ v Tampere. V tabulkách na 1500 metrů je druhý před Britem Chrisem O’Harem a českým rekordmanem Jakubem Holušou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž