Jamajčanka Kaliese Spencerová ovládla na mítinku Diamantové ligy v Londýně běh

Jamajčanka Kaliese Spencerová ovládla na mítinku Diamantové ligy v Londýně běh na 400 metrů překážek, v němž Zuzana Hejnová skončila čtvrtá | foto: AP

Spencerová může znovu vyzvat Hejnovou, trest jí už nehrozí

  • 2
Jamajská překážkářka Kaliese Spencerová může znovu závodit. Soupeřka české rekordmanky Zuzany Hejnové byla zbavena obvinění ze zmeškání dopingové zkoušky, za které jí hrozil až čtyřletý trest. V úterý ji očistila nezávislá disciplinární komise.

Jamajská antidopingová komise, která atletku obvinila, podle verdiktu nezávislého panelu neprokázala, že Spencerová byla o předvolání k dopingové zkoušce správně informována. Problém se vztahoval k testu, který zmeškala loni v dubnu.

Třicetiletá vítězka závodu na 400 metrů překážek na Hrách Britského společenství v roce 2014 obvinění od začátku popírala.

Úterní verdikt znamená, že stihne jamajský šampionát, který je zároveň kvalifikací na mistrovství světa v Londýně. Ten začne 22. června. „Jsem za ni rád. Byly to pro ni velmi těžké tři měsíce,“ řekl agentuře Reuters atletčin americký právník Paul Greene.

Myslí si, že k obvinění a pozastavení činnosti vůbec nemělo dojít. „Nebyl žádný důkaz, že udělala něco špatného. Dnešní rozhodnutí jí dalo za pravdu a dokázalo Jamajce, že Kaliese je nevinná a nikdy neudělala nic špatného,“ doplnil bezprostředně po úterním verdiktu.

Vedle Spencerové, která byla druhá na loňské Zlaté tretře a v únoru se představila na halovém mítinku v Ostravě, byl z porušení antidopingových pravidel obviněn také její reprezentační kolega Riker Hilton. Ten byl na MS v roce 2011 členem bronzové štafety na 4x400 metrů. Také on tvrdí, že je nevinný.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž