Kratochvílová: Trestat všechny nemá cenu, snad Rusové v Riu budou

  10:20
Na atletické dráze v minulém století vynikala. Letos to bude už 33 let co zaběhla světový rekord na trati 800 metrů. V současné době legenda Jarmila Kratochvílová předává své zkušenosti mladé generaci. Několik let už trénuje mladé sportovce v Čáslavi, kam dojíždí z nedalekého rodiště v Golčově Jeníkově.

Jarmila Kratochvílová. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V rozhovoru pro MF DNES se mimo jiné vyjádřila třeba k dopingovému skandálu ruských atletů.

V posledních týdnech se také spekulovalo, že by 65letá ikona mohla pomáhat lyžařce Evě Vrabcové-Nývltové, která se kromě běhu na lyžích dala na běh na suchu. A jelikož letos Vrabcová splnila při maratonu v Praze olympijský limit, kromě zimní olympiády se podívá také na tu letní do Ria de Janeira.

Jarmila Kratochvílová ovšem o spekulacích o možné spolupráci s běžkyní na lyžích tvrdí: „Žádnou spolupráci jsme nenavázaly.“

Vážně?
Ano. Ono to strašně rychle probíhá médii. My jsme spolu pouze mluvily jednou na stadionu v Čáslavi a jednou na závodě v Golčově Jeníkově, kde tady běžela patnáctikilometrový běh. Jednalo se jen spíš o to, jak by ta spolupráce mohla eventuálně vypadat. První schůzka byla v únoru, pak Eva ještě měla různé povinnosti, možná lyžařské. Samozřejmě s tím, že už by víc chtěla běhat, ale opravdu říkám na rovinu, že k žádné spolupráci nedošlo.

A dojde?
Myslím si, že ani nedojde.

Z jakého důvodu?
Sice Eva naznačovala, že by chtěla poradit spíš s technikou běhu a některými tréninky rychlosti, ale já si myslím, že to, co dokázala, bylo z nějakého jejího tréninku. Taky je třeba říct, že nejsem odbornice na dlouhé běhy mimo dráhu, já jsem neustále na dráze. A ten její výkon už je tak dobrý, že si myslím, že by měla pokračovat v tom, co dělala. Už nemá cenu do toho dělat nějaké zásahy. Nebo určitě ne teď z mé strany před olympiádou v Riu.

Čím podle vás je, že lyžařka dokáže přepnout a probojovat se na letní hry?
Eva vyrostla na horách a má úžasný potenciál z lyžařského tréninku, je velká lyžařka. Ukázala to na olympiádě v Soči, kde se fantasticky umístila. Ale na druhou stranu ještě miluje běhání, takže tohle se nějak spojilo a vznikly z toho takové úžasné výkony na půlmaratonu, maratonu a vlastně i na těch kratších tratích od desítky. Je to zvláštní, že to takhle lyžařka dokáže. Vím, že někteří lyžaři dokáží dobře běhat, ale u ní je to abnormální, že to takhle zvládá.

Čili věříte jejím schopnostem?
Určitě se teď na Evu bude napojovat spousta lidí, kteří jí budou radit. Ale já myslím, že by měla zůstat pevně nohama tam, kde je, protože to je opravdu dobrý výkon. Neměla by se nechat nějak ovlivňovat různými radami možná běžeckých trenérů. Eva má v sobě obrovský potenciál a myslím, že to oproti běžcům bude mít trochu snadnější.

Jak to myslíte?
Ona má v sobě takovou úžasnou vytrvalost. A pokud bude zdravá, tak by teď rady nebyly vůbec vhodné. Já jsem navíc zvyklá být se sportovci téměř denně na dráze, tady by to byly komplikace z obou stran. Tak si myslím, že ke spolupráci s Evou nedojde. Navíc Eva je tak dobrá závodnice, že nevím, jestli by jí moje rady o technice běhu a o tréninku rychlosti nějak pomohly. Možná by jí ublížily.

Může Vrabcová na olympiádě pomýšlet na úspěch?
Já si myslím, že už je úspěch, že se na olympiádu dostala. Nemůžu tipovat, ani odhadovat, olympiáda je ohromný závod. Když se jí podaří závěrečná příprava a bude zdravá, což je důležitý faktor, tak by tam mohla uspět. Jestli to ale bude blízko medaile, na medaili, nebo jiné umístění, to si opravdu netroufám tipnout.

Přejděme k jinému tématu. Nedávno jste se setkala v Ostravě s Usainem Boltem. Co pro atletiku tento Jamajčan znamená?
Bolt pozdvihl atletiku úžasným způsobem na celém světě, nejen u nás. Když se řekne Bolt, tak je to veliká atletika. Na Jamajce chce určitě každá holčina a každý kluk běhat a chce být jako Bolt. Líheň atletů tam musí být úžasná.

Nicméně ani Bolt nebude závodit věčně. Nedávno sám prohlásil, že jeho kariéra se blíží finiši. Jak velká ztráta to bude pro „královnu sportu“?
Myslím, že zase tak obrovská ztráta to nebude. Už udělal strašně moc. Možná už sám cítí, že ten tlak, když se řekne Bolt, že musí vyhrát, pořád někde být, je na něj velký. A kdyby skončil, tak se mu asi uleví. Určitě se ale objeví spousty dalších závodníků. Teď bude končit jedno „Boltovské období“ a nastoupí období úplně někoho jiného. Takový je sport. Všichni se s tím musí smířit.

Máte představu, kdo by mohl být nástupcem této hvězdy?
Podle mého názoru to zase bude závodník černé pleti. To už je jedno, z které země. Tam se zkrátka rodí výjimeční lidi na tyto krátké tratě. Až se rozjede atletická sezona naplno, kde budu mít možnost porovnávat výsledky, tak si možná někoho vytipuju, ale teď je to o setinkách. Jednou to může být jeden, za čtrnáct dní jiný vítěz. Teď si netroufnu odhadnout.

Je Bolt ideální příklad pro malé děti?
Určitě. Děti už třeba tolik sporty nesledují, mají jiné věci, které je od sportu odtahují, ale Bolt je taková načasovaná bomba. Když jdu na besedy do škol, tak se někdy zeptám, jestli znají Bolta, a samozřejmě znají. A neznají třeba někoho z našich sportovců. Tam jsem si tedy utvrzovala, že Bolt je příklad a že přivedl děti k atletice. Opravdu pozdvihl atletiku svým „Boltovským způsobem“ na velkou úroveň.

Velkým tahákem bude i v Riu. Tam budou startovat také čeští atleti. Jak vidíte jejich šance?
Já vždycky říkám, že Česko je strašně malinká země oproti těm mega zemím. Každý úspěch, třeba finálové umístění, musíme brát jako úspěch. Nebo já to tak beru. Mezi osmi na olympiádě z takhle malé země, to musí být úspěch. Samozřejmě medaile je ještě lepší. Věřím, že se to někomu podaří. Těším se na první naši medaili, neříkám od koho. Sama jsem to zažila, je to sport a někdy je to pěkné, ale někdy taky zlé. Čili dostat se do osmičky je pro mě úspěch.

A kdo jsou adepti na medaili? Jistě Hejnová, Špotáková, Veselý...
Určitě jsou adepti. Hejnová samozřejmě, Bára Špotáková, pokud se uzdraví. Veselý, mužskému oštěpu se daří. Vysoko se taky určitě bude chtít dostat Maslák, Holuša a tihle. Já věřím, že se to někomu podaří. Na Rio se každopádně moc těším, bude to pro mě takový svátek.

Na olympiádě možná nebudou kvůli dopingovému skandálu startovat ruští atleti. Co si o tom myslíte?
Já věřím, že se vše podaří vyřídit a ruští sportovci na olympiádě budou. Já s tím nesouhlasím, aby se takhle uškodilo i lidem, kteří s tím nemají nic společného a že to takhle vzali šmahem. Třeba to zavinili úplně jiní. Tam dobře, ať to vymění a vyřeší, ale třeba mezi těmi sportovci to asi není jednoduché. Také je to jejich obživa, také je v atletice spousta lidí, kteří ten sport dělají rádi. Tam je to škoda. Z mé strany bych jim přála, aby tam byli.

I přesto, že podezřelých sportovců je více a že se tvrdí, že je to řízené státem?
Nevím, jak je to řízené. Chtěla jsem jen říct, že by se měli potrestat ti lidi, u kterých se to prokázalo a kteří za tím byli. Ale takhle vzít všechny, se mi zdá, že není dobré. Proto je můj názor takový, že by se to mělo vyřešit a že by měli startovat.

Podepisuje se taková kauza na důvěře, klesá mezi fanoušky?
Myslím si, že ne. Něco podobného se dělo v Keni a pořád se dívám na keňské závodníky, jak běhají. Prostě se to stalo, oni to vyřešili tímto způsobem. Je to tedy jejich problém. My si to tady přečteme, řekneme svůj názor, někdo třeba stejný jako já, někdo má jiný názor, ale myslím, že to atletice asi neuškodí.

A ještě jedna věc. Vy trénujete mládež, jaká je současná situace mezi mladými u nás v atletice?
Tahle doba to určitě zasáhla. Já to vidím v Čáslavi, musíme se sžívat s mladou generací, která všechno má a jak všechny ty okolnosti využívá. Není to úplně ideální období. Zažila jsem i období předtím, kdy to bylo jiné, kdy těch dětí bylo víc, neměli tolik možností. Mám na mysli počítače, tablety a další věci. Můžu to porovnávat. Není to ideální, ale myslím, že se to časem srovná. V nejnižších kategoriích, tam je to pořád dobré, tam je dětí pořád víc, ale mezi patnáctým a sedmnáctým rokem je to problematické.

Čili do budoucna je to problém pro českou atletiku?
Zatím to možná problém je. Budeme se nad tím muset zamyslet. Oni taky ví, že atletikou se nedá uživit. To můžou jen špičky. Tady je potřeba se tedy zaměřit na venkovské oddíly, trochu jim pomoct, vymyslet ať už finanční pomoc nebo materiální, aby se to usnadňovalo v oddílech. A uvidíme.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...