Jarmila Kratochvílová

Jarmila Kratochvílová | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Kratochvílová je v rekordmanské Síni slávy: Zrodilo se to z pohody

  • 15
Do rekordmanské Síně slávy byla dnes v Pelhřimově uvedena bývalá atletka Jarmila Kratochvílová, která je téměř 37 let držitelkou světového rekordu v běhu na 800 metrů. Ocenění uděluje Agentura Dobrý den spravující české rekordy obvykle na festivalu rekordů. Konání jeho letošního 30. ročníku bylo kvůli koronaviru zrušeno.

Koronavirová pandemie ovlivnila i sportovní akce, včetně té největší - olympijské hry v Tokiu byly odloženy na příští rok. Pro rozčarování některých sportovců má Kratochvílová pochopení. Pocity přirovnala k těm, které prožívala v roce 1984, kdy se komunistické státy neúčastnily olympiády v Los Angeles.

Světový rekord na 800 metrů zaběhla časem 1:53,28 v Mnichově v červenci 1983. Nebyl to závod, na který by speciálně ladila formu, delší trať tehdy běžela jen shodou náhod. Z pražského závodu, který absolvovala před tím, se cítila unavená. V Mnichově nechtěla riskovat zranění v běhu na dvousetmetrové trati, která měla být „testem rychlosti“. Namísto toho se rozhodla běžet delší vzdálenost, aby se zbytečně nevyčerpala před mistrovstvím světa.

Jarmila Kratochvílová chvíli poté, co v Mnichově 1983 zaběhla světový rekord na 800 metrů.

„Možná takhle se dělají světové rekordy, rekord se zrodil z absolutní pohody,“ řekla dnes novinářům Kratochvílová.

Devětašedesátiletá Kratochvílová se narodila v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Svůj sportovní život spojila s Čáslaví, kde stále trénuje mládež. Doufá, že narazí na podobný talent, jakým byla její bývalá svěřenkyně Ludmila Formanová.

Vedle Kratochvílové, jíž patří i rekord na 400 metrů v hale, momentálně vlastní světové maximum další tři čeští atleti. Letitý nejlepší halový výkon drží koulařka Helena Fibingerová, která v únoru 1977 vrhla 22,50 m. K výkonu oštěpaře Jana Železného 98,48 m z května 1996 se nikdo ani nepřiblížil. Jeho bývalá svěřenkyně Barbora Špotáková je v čele historických tabulek od září 2008, kdy poslala oštěp do vzdálenosti 72,28 m.

Třicátý ročník festivalu Pelhřimov - město rekordů se měl konat 6. a 7. června. Organizátoři na konci dubna oznámili, že celý ročník přesunou na 11. a 12. června 2021 a ocenění spjatá s festivalem budou udělovat u jiných příležitostí. Dnes se jí stalo znovuotevření Muzea rekordů a kuriozit, které je ve svých třech expozicích připravené po takřka dvou měsících opět přijímat návštěvníky.

Agentura Dobrý den dnes udělila i první ocenění rekordmanům roku. V kolektivní kategorii se jím stal Spolek přátel dělostřelby z Jihlavy za největší salvu z vlastních historických dělostřeleckých zbraní. Loni v květnu spolek zorganizoval výstřely ze 64 hlavní historických zbraní, které jsou originály i replikami zbraní ze 13. až 18. století.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž