Janků: Už jsem přece jen trošku dospělejší

Jablonec nad Nisou - S netradičně krátkým sestřihem a za hlasitého doprovodu skupiny Frankie Goes To Hollywood. Tak se představil v hlavním závodě víkendového atletického mítinku Jablonecká hala výškař Jan Janků z domácího Liazu Jablonec nad Nisou. „Mám tři písničky, které točím pořád dokola. Je to pro mě motivující, když při soustředění na skok hraje moje oblíbená hudba,“ prozradil Jan Janků, v jednatřiceti letech nejzkušenější český skokan do výšky.

„Myslím, že muzika ke sportu, a hlavně k atletice patří. Závody jsou pak daleko hezčí, není to takové nudné. Do budoucna by se měl hudební doprovod využívat mnohem víc. Ukázalo to třeba před časem nedávné mistrovství Evropy ve Vídni, že to dělá dobrou atmosféru.“

Na mítinku Jablonecká hala jste se podílel jako spolupořadatel. Proč se vám přihlášení výškaři těsně před závodem odhlašovali a konkurence byla oproti původním předpokladům o něco slabší?
Problémů bylo víc. Za prvé hodně závodníků dalo přednost finančně zajímavějšímu mítinku v Německu, který se měl konat v jiný termín. Za druhé letošní halová sezona je nějaká divná, spousta výškařů je zraněných. Kvůli zdravotním problémům se odhlásili můj bratr Tomáš, Ton, Ital Betinelli i Ort a vlastně já jsem skákal se zraněným kotníkem. Navíc na poslední chvíli nedostali víza tři přihlášení Bělorusové.

Po letech tápání měl i přes některé absence celý mítink v hale na Střelnici velkou kvalitu, diváci zaplnili hlediště. Co chystáte do budoucna?
Byl takový zkušební ročník, třeba poprvé jsme při skoku vysokém vyzkoušeli ten hudební doprovod a myslím, že se to povedlo. Plánujeme, že by to mohlo být ještě ve větším. A pravděpodobně soutěž ve skoku vysokém od Jablonecké haly oddělíme a chceme ho jako samostatný závod přesunout do nové sportovní haly v Jablonci.

Před časem jste radikálně změnil image. Už nenosíte dlouhé vlasy do půlky zad, ale krátký sestřih. Čím to?
Ostříhal jsem se vloni po mistrovství Evropy v Mnichově. Už jsem přece jen trošku dospělejší. A ty dlouhé vlasy už mi někdy překážely.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Dát co nejdřív do pořádku zraněný kotník. Halovou sezonu budu právě proto brát trochu volněji, spíš skákat si pro radost a o to víc se zaměřím na léto.

A v sezoně pod širým nebem vás čeká co?
Především mistrovství světa ve Francii na konci srpna.

Jaký je limit pro start na šampionátu?
230 centimetrů.

Věříte si?
No, uvidíme, je to dost tvrdé. Proto jsem rád, že rostou nadějní mladíci jako je třeba Jarda Bába, protože, přece jen, jak já, tak brácha Tomáš, už asi moc dlouho skákat nebudeme. Proto je dobře, že nastupuje nová generace a nezůstane po nás díra.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž