Jakub Vadlejch ve finále oštěpařů na ME v Berlíně.

Jakub Vadlejch ve finále oštěpařů na ME v Berlíně. | foto: Ivana Roháčková

Místo konce zařadil dvoufázový trénink. Teď Vadlejch vzhlíží k Ostravě

  • 0
Po zklamání na evropském šampionátu v Berlíně dumal. „Existovaly dvě varianty. Buď ukončím sezonu, nebo zkusím dvoufázový trénink.“ K té druhé se oštěpař Jakub Vadlejch přiklonil. Jeho pochroumaná záda dřinu vydržela. Za týden se vicemistr světa představí na Kontinentálním poháru v Ostravě.

Nechtěl obhazovat osmdesátimetrovou hranici. V roli vicemistra světa jeho psychika těžko snášela porážky. Po osmém místě na srpnovém mistrovství Evropy v Berlíně tedy s trenérem Janem Železným přemýšleli, jak dál.

„Také jsem mohl ukončit sezonu a jít na léčení,“ řekl Vadlejch.

Ale vybral si náročnější a riskantnější variantu. V posilovně doháněl šestitýdenní tréninkový výpadek, s různou intenzitou absolvoval i tréninky na ovále.

„Nic nebolelo,“ podotkl. „Byly tam tradiční technické chyby. Začalo se to vracet do starých kolejí,“ pochvaloval si.

Jakub Vadlejch ve finále oštěpařů na ME v Berlíně.
Jakub Vadlejch ve finále oštěpařů na ME v Berlíně.

Vadlejch prožívá rozporuplnou sezonu. Na jaře opět atakoval magickou hranici devadesáti metrů, statečně proháněl silné Němce Vettera, Röhlera nebo Hoffmana. Stanovil si jasný cíl: načasovat formu na Berlín, Curych a Ostravu.

První mise se nevyvedla. Měsíc před úvodním z tria vrcholů Vadlejcha skolily problémy se zády. Na Olympijském stadionu házel i přes bolest.

Ani na druhém nezazářil. Ve čtvrtek na oblíbeném stadionu zapíchl oštěp do vzdálenosti 81,58 metru. Po dvou letech vlády v Diamantové lize bral letos celkové sedmé místo.

Nejdřív soupeřit, pak si fandit

„Curych byl první zkouška,“ přiznal. Ta další - a zároveň poslední - přijde příští víkend na Městském stadionu ve Vítkovicích.

„Určitě na tom budu lépe fyzicky než před Berlínem,“ slibuje. 

Pozvánku na Kontinentální pohár - největší atletickou akci, kterou Česko může pořádat - si Vadlejch nevybojoval na základě výsledků. K jeho účasti pomohlo právo pořadatelské země nominovat čtyři reprezentanty.

Kontinentální pohár Ostrava

Největší atletická akce v Česku se uskuteční 8. a 9. září. Posledních pár desítek lístků lze zakoupit na webu tickerportal.cz.

„Je to pro mě obrovský závazek. Pokusím se pro Evropu získat, co možná nejvíce bodů,“ slibuje.

Fanoušci se mohou těšit na velmi atraktivní nový formát soutěže. Kvartet kontinentů (Evropa, Amerika, Asie-Oceánie a Afrika) budou vždy reprezentovat dva závodníci. Ve vrhačských disciplínách poté po třech pokusech postoupí do boje o vítězství pouze jediný.

„Nejdřív mě bude zajímat jen Thomas (Röhler). Pokud ho neporazím, budu mu samozřejmě fandit,“ říká k nezvyklému modelu Vadlejch. „Je to paradox. Pro diváky to však bude velmi atraktivní,“ domýšlí.

V Curychu hodil jeho evropský „soupeř“ o čtyři metry dál. Vyštrachá Vadlejch formu z úvodu sezony v Ostravě? 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž