Jakub Holuša, archivní foto

Jakub Holuša, archivní foto | foto: AP

Tretry nazouvá jen v závodech. Jdeme správnou cestou, řekl vyřazený Holuša

  • 1
Birmingham (od našeho zpravodaje) - Obhajoba světového stříbra pro něj skončila velmi brzy. Předčasně, ale bez výrazných známek zklamání. Český mílař Jakub Holuša vypadl na atletickém halovém světovém šampionátu v Birminghamu už v rozběhu na 1 500 metrů, přesto po nepovedeném běhu vyprávěl: „Vím, že jdeme správnou cestou."

Čerstvě třicetiletý atlet se na podzim rozhodl k razantní změně. 

Ukončil dlouholetou spolupráci s trenérem Jiřím Sequentem a vydal se směrem na sever. Tedy do tréninkové skupiny polského odborníka Tomasze Lewandowského, kam patří i jeho bratr Marcin, mnohonásobný mistr Evropy na 800 metrů, či Angelika Cichocká. 

3. DEN HMS

Zpravodajství a výsledky

Ač v novém prostředí nepoznal Holuša příliš změn, život se mu přece jen otočil naruby. Většinu roku totiž tráví po soustředění, už nemusí trénovat osamocen v Praze.

V zimě běhal s Lewandowským a spol. v prosluněné Austrálii. Nabíral běžecké objemy, navštívil i utkání tenisového Australian Open, jen závodní tretry vynechával. 

„Vůbec jsme na halu formu neladili. Tretry vlastně nazouvám pouze při závodech,“ prozradil Holuša.

I proto před závodem v Birminghamu nevykřikoval silácká slova o medaili a obhajobě druhého místa z Portlandu 2016. Mluvil pouze o účasti ve finále. Jenže ani tento cíl českému rekordmanovi nevyšel.

„Neběželo se mi úplně zle. Začátek byl pomalejší, v závěrečných třech kolech se ale zrychlilo a už jsem na to nestihl zareagovat,“ hodnotil Holuša, když doběhl do cíle v rozběhu na pátém místě. Od jistého postupu do nedělního finále ho dělily dvě příčky. „Chybí mi zatím ta raketa, kterou jsem dříve míval.“ 

Už za týden se Holuša se svými polskými parťáky přesouvá do zámoří, kde se bude několik týdnů připravovat na vrchol letošní sezony.

„Věřím, že jdeme správnou cestou. Děláme to dobře a o ničem nepochybuji.  Všechno má svůj důvod, někdy je potřeba neúspěch. Věřím, že mě to zase posune směrem k srpnovému mistrovství Evropy v Berlíně,“ řekl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž