Jamajský sprinter Usain Bolt se raduje z vítězství.

Jamajský sprinter Usain Bolt se raduje z vítězství. | foto: Reuters

Jak se „loví“ fenomenální sprinter Usain Bolt

  • 1
Ve světě atletických mítinků platí nové pravidlo: "Když nemáš Bolta, nejsi ničím." Laurent Boquillet, šéf mítinku Zlaté ligy v Paříži, to vyjádřil slovy: "Sežeňte mi Bolta. Nic jiného mě nezajímá." Nejrychlejšího muže planety, s nímž se chtějí setkat i Bill Clinton nebo Miss World, lákalo na start šest mítinků Zlaté ligy, 19 mítinků Super Grand Prix a Grand Prix i další. Jen osm či devět z nich ho letos skutečně bude mít. Za horentní sumu. Mezi nimi ostravská Zlatá tretra! Jak to dokázala?

Vydejme se nyní po stopách "lovu na Bolta". Trval tři čtvrtě roku. Začal hodinu poté, co se Usain Bolt stal v Pekingu legendou, když ve famózním světovém rekordu 9,69 vítězně "vyklusal" olympijské finále stovky.

Přijedu, slíbil v Pekingu

Po pekingském závodě, který z něj učinil legendu, obklopoval Bolta hrozen novinářů. Když však Jamajčan uviděl Alfonze Jucka, manažera ostravského mítinku, sám za ním přišel, aby ho pozdravil.

"Celá Ostrava ti držela palce," řekl mu Juck. "Byli bychom rádi, abys k nám příští rok zase přijel." "Přijedu," slíbil atlet jakoby nic. Nezávazně. V euforii. V tu chvíli by možná slíbil cokoliv.

"Věděl jsem samozřejmě, že na závazná jednání teprve dojde," tvrdil později Juck. "Ale museli jsme hned dát najevo náš zájem. Nečekat, jak se vyvine situace na trhu." Vzápětí telefonoval Miroslavu Černoškovi, majiteli agentury TK Plus, která Tretru organizuje. Černošek právě u Olympijského stadionu nastupoval do autobusu. "Bolt je ochoten u nás opět startovat. Chceme ho? I když bude mnohem dražší?" ujišťoval se Juck. "Chceme ho za každou cenu," neváhal Černošek.

Startovné, které bude Bolt požadovat, odhadl Juck nejprve na 100 až 150 tisíc dolarů. Jenže o čtyři dny později Jamajčan ovládl ve světovém rekordu i olympijskou dvoustovku. "Okamžitě mi bylo jasné, že bude k mání nejméně za 200 tisíc."

Černošek měl už tehdy plánovaný rozpočet Zlaté tretry na rok 2009 víceméně pokrytý, s partnery uzavírá víceleté smlouvy. "Když jsem jim ale navrhl navýšení příspěvku kvůli startu Bolta, reagovali pozitivně." Rozpočet mítinku tedy vzrostl z 27 milionů korun na 30 milionů, celková částka na startovné hvězd se navýšila o 33 procent.

Druhý díl souboje o Bolta nastal koncem srpna při mítinku v Curychu. Na scénu vstoupil muž, který je při tvorbě termínové listiny ještě důležitější než sám atlet: Ricky Simms. Sedmatřicetiletý Ir s vysokoškolským diplomem, Boltův manažer, jenž však říká: "Raději mě nazývejte zástupcem atletů." Bolta objevil v roce 2003 coby 15letého, od té doby mu dojednává starty, PR akce – i gáži. "Za rok teď vydělá Usain 10 milionů dolarů," odhaduje.

Zpovzdáli navíc vše dirigoval Glenn Mills, Boltův jamajský kouč. Nelíbilo se mu, že se ostravský mítink koná 17. června, jen deset dnů před mistrovstvím Jamajky. Dokonce požadoval změnu termínu Zlaté tretry. Juck na takový ústupek nepřistoupil, jednání přesto pokračovala.
Simms sbíral nabídky z celého světa, vyhodnocoval je, kladl si požadavky.

V listopadu při vyhlášení nejlepších atletů světa v Monte Carlu došlo ke třetí, veledůležité schůzce. "Nezapomeň, že máš v červnu přiletět k nám," připomněl Juck Boltovi. "Jasně, jasně," smál se Jamajčan ve smokingu.

"Ale Usain nikdy neřekne ne. Je slušný, snaží se zachovat dekorum," říká Juck. "On i já však víme, že nakonec rozhodne jeho manažer a kouč. Byl jsem realista. Věděl jsem, že jeho ostravský start je ještě daleko." Se Simmsem se však v Monte Carlu dohodli, že by Bolt na Tretře tentokrát neběžel dvoustovku jako loni, ale atraktivnější stovku. Poprvé byla nastíněna i konečná suma, kolik by jeho start stál.

"Ali se mě zeptal, zda i 250 tisíc dolarů by bylo pro nás únosných. Odpověděl jsem, že ano," prozrazuje Černošek. "Sehnat peníze, to byl můj džob." Šli by i výš? Na 300 tisíc dolarů? Šéf Zlaté tretry se jen pousměje. Neodpoví.

Od galavečera v Monte Carlu už Juck Bolta osobně neviděl. Zato si snad padesátkrát mailovali a telefonovali se Simmsem. Hráli manažerský "licitovaný mariáš".

V lednu se shodli na startovném a vyjasnili si "nadstandardy". Bolt dostane pro sebe a fyzioterapeuta letenky 1. třídy Kingston – Londýn a speciál z Londýna do Ostravy. "Ten nás stojí 150 tisíc korun," říká Černošek.

Dále si Jamajčan vyžádal, že stovku s ním poběží i jeho tréninkový partner Forsythe, s osobním rekordem 10,20. Organizátoři přislíbili Boltovi bonus 100 tisíc dolarů za světový rekord, ubytování v prezidentském apartmá hotelu Atom, ochranku.

Už v lednu vznikal přesný – do hodin rozpracovaný – itinerář Boltova pobytu v Ostravě. Přílet, trénink, tiskové konference, akce pro fanoušky.
V únoru Simms mailem Boltův start definitivně potvrdil, připravoval smlouvu. Zdánlivě bylo rozhodnuto.

"Na březnovém halovém mistrovství Evropy v Turíně jsme se se Simmsem shodli i na datu tiskové konference, kde Usainův start v Ostravě oznámíme." Pak přišel nečekaný zvrat. Proti ostravskému startu se postavil kouč Mills. "Usain je spoustou akcí přetížený. Nezbývá mu dost času na trénink a regeneraci," vyhlásil. "Nezamlouvalo se mu složitější cestování do Ostravy. Usain měří 196 centimetrů, to je v letadle znát," dodává Juck.

O Millsově "vetu" se dozvěděl od Simmse, tvrdošíjně však apeloval na již uzavřenou dohodu: "Jsme přece profesionálové, ne?" Dvojblok Simms – Bolt nakonec kouče přesvědčil. Začátkem dubna měl Juck (už podruhé) jistotu.

Taxa za běh: 250 tisíc dolarů?

"Tlaky na Bolta byly i ze strany dalších mítinků obrovské," líčí Černošek. "Ustáli jsme je. Stali jsme se těmi vyvolenými, kterým kývl." Co by za to daly mítinky Zlaté ligy v Římě, Berlíně či Oslu.

A kolik tedy Bolt stál? Podle smlouvy je jeho startovné nezveřejnitelné. Můžeme jen dedukovat. Mítink v Torontu se chlubí, že ho získal za 250 tisíc dolarů. Činovník z mítinku v nigerijské Abuje pro list Punch uvedl, že Jamajčan požaduje 250 tisíc dolarů za každý start. "Jeho cena je principiálně stejná," připouští Juck. "Záleží na mentalitě organizátorů, zda mají zájem na jejím zveřejnění."

Černošek tvrdí, že vzhledem k dobrým zkušenostem s Tretrou jim dal Bolt slevu. Určitě však museli zaplatit výrazně přes 200 tisíc dolarů, tedy přes čtyři miliony korun. Na středeční tiskové konferenci si Černošek s reportéry zalaškoval.

"Novou hvězdou Zlaté tretry bude Asafa Powell," vyhlásil nejprve, než se opravil: "Ba ne, podařilo se nám zajistit nejlepšího sportovce světa Usaina Bolta." Kulisy pro exkluzivní atletické divadlo jsou připraveny. "Věřím, že stadion bude nacpaný k prasknutí," říká Jan Železný, nový ředitelmítinku.

Juck povídá: "Teď budu při každém Boltově startu nervózní, aby se mu nic nestalo." Paradoxně, čtyři hodiny po středeční tiskové konferenci si Jamajčan ublížil mimo dráhu. Ve svém BMW M3 Coupe však měl při havárii štěstí v neštěstí. Žádná vážná zranění, jen povrchové rány. Mise Ostrava ohrožena není.

Woods stojí 60 milionů korun. A platí ho i vláda

Úkol zněl jasně: Dostat Tigera Woodse do Austrálie, ať to stojí, co to stojí. Priorita: Nejvyšší. Celou akci projednala a schválila vláda australského státu Victoria. A Woods skutečně dorazí. V listopadu poprvé od roku 1998 odpálí míček na australském území při turnaji v Melbourne. Za startovné tři miliony dolarů (zhruba 60 milionů korun).



"Kdybych chtěl Michaela Jordana na tři dny včetně exhibice, tak stojí tři až pět milionů dolarů," říká Miroslav Černošek, majitel marketingové agentury TK Plus. "Ale v individuálních odvětvích je Woodsovo startovné extrém." Překonává jej už pouze "džungle" profiboxu. Vladimir Kličko má před zápasy o titul mistra světa jistotu nejméně sedmi milionů dolarů.

V případě Woods je však šokující i informace, kdo mu australské startovné vyplatí: z poloviny agentura IMG, která turnaj pořádá, a z poloviny vláda státu Victoria! Důvod? "Woodsova účast na našem turnaji vyústí v ekonomický benefit 19 milionů dolarů pro celý stát," tvrdí premiér John Brumby.

Rozdavační jsou též arabští šejkové. Letos dali Haile Gebrselassiemu za start na maratonu v Dauhá 250 tisíc dolarů s příslibem milionové prémie za případný světový rekord. "Jinde bere tak 100 tisíc dolarů," porovnává manažer Alfonz Juck.

Po 500 tisících dolarech inkasovali loni Roger Federer a Rafael Nadal za exhibiční souboj na antukovotravnatém dvorci na Mallorce. To Pete Sampras dostal za pražskou exhibici podle zdrojů MF DNES 220 tisíc dolarů, přestože kariéru ukončil před sedmi lety.

"Bolt je nyní o málo dražší než Sampras," připouští Černošek, který exhibici Sampras – Štěpánek rovněž organizoval. Dražšího sportovce dosud do Česka nepřivedl. Na Tretře v minulosti vyplatil nejvíce běžcům Hichamu El Guerroujovi a Kenenisovi Bekelemu – 100 tisíc dolarů.

Nejméně milion dolarů by dnes stál ostravské organizátory souboj sprinterských gigantů Bolt – Powell – Gay. Každý z nich by si v takovém případě řekl minimálně o dvojnásobek běžné gáže. "I proto se patrně utkají až na mistrovství světa v Berlíně," říká Juck.

Ovšem atletičtí manažeři jsou "troškaři" v porovnání s boxerským promotérem Donem Kingem. Ten nabídl bratrům Kličkům za sourozeneckou řež 100 milionů dolarů. Odmítli. "Srdce naší matky by takový souboj neuneslo," řekl Vladimir. King později přiznal: "Vím, že se neutkají. Právě proto nabízím tolik."


Startovné hvězd

v individuálních sportech

Vladimir Kličko, Ukrajina/box (140 000 000 Kč) Profesionální mistr světa v těžké váze dostává podle médií za duel o titul 7 až 10 milionů dolarů, přes 140 milionů korun.

Tiger Woods, USA/golf (60 000 000 Kč) Nejlepší golfista světa obdrží na turnaji v Melbourne startovné 3 miliony dolarů. Polovina bude z veřejných zdrojů!

Lance Armstrong, USA/cyklistika (20 000 000 Kč) Milion dolarů za týdenní závod Down Under. Za jednodenní kritérium bere až 100 tisíc dolarů.

Rafael Nadal, Španělsko/tenis (10 000 000 Kč) Tolik inkasovala světová jednička i její soupeř Federer za loňskou exhibici na Mallorce.

Usain Bolt, Jamajka/atletika (5 000 000 Kč) Nejrychlejší muž planety požaduje letos za každý běh až 250 tisíc dolarů.

Haile Gebrselassie, Etiopie/atletika (5 000 000 Kč) Nabídli mu je za start na maratonu v Dubaji. Jinak bývá o více než polovinu lacinější.

Pete Sampras, USA/tenis (4 500 000 Kč) V Praze hrál exhibici údajně za 220 tisíc dolarů. Za dob největší slávy byl až dvakrát dražší.

Ronnie O’Sullivan, Anglie/snooker (3 000 000 Kč) Zhruba tolik si řekl nejlepší hráč snookeru za prosincové vystoupení na exhibici v Praze.

Jelena Isinbajevová, Rusko/atletika (1 000 000 Kč) Na mítincích je tyčkařka nejdražší ženou-atletkou.
Za 50 tisíc dolarů skákala v Praze.

Alberto Contador, Španělsko/cyklistika (1 000 000 Kč) Šampion Tour, Gira i Vuelty bývá pro kritéria k mání za startovné 30 až 40 tisíc eur.

Jevgenij Pljuščenko,  Rusko/krasobruslení (400 000 Kč) Olympijský vítěz bere za exhibici 20 tisíc dolarů. Američanka Kwanová kdysi 100 tisíc dolarů.

Barbora Špotáková, Česko/atletika (400 000 Kč) Nejlepší oštěpařka planety může podle odhadů expertů vydělat letos za každý start na velkém mítinku až 20 tisíc dolarů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž