Merlene Otteyová na trati štafety na 4 x 100 m

Merlene Otteyová na trati štafety na 4 x 100 m | foto: AP

I po padesátce zkoušela dosprintovat na MS. Otteyovou ale Tegu mine

  • 4
Byl by to úžasný úkaz sportovní dlouhověkosti, ale legendární sprinterce Merlene Otteyové nakonec účast na letošním světovém šampionátu v Tegu unikla. Jedenapadesátiletá atletická dáma se pokoušela kvalifikovat na MS se slovinskou štafetou, leč marně.

Poslední pokus se nepovedl v pondělí v Mariboru, kde kvarteto s bývalou jamajskou hvězdou v sestavě zaostalo o 76 setin za účastnickým limitem 44,00 sekundy.

Co také dokázala

Merlene Otteyová, jež získala slovinské občanství v roce 2002, je majitelkou rekordních 14 medailí z MS včetně tří zlatých, z olympijských her má tři stříbra a šest bronzových medailí. První cenný kov z mezinárodní soutěže získala už na olympiádě v Moskvě 1980 (bronz na 200 m), ty poslední na hrách v Sydney v roce 2000 druhým místem s jamajskou štafetou a třetím na stovce, kde jí ale bronz připadl až o devět let později po dodatečné diskvalifikaci vítězné Marion Jonesové kvůli dopingu.

Legendární Merlene Otteyová, členka slovinské štafety, diskutuje s Nizozemkou Anouk Hagenovou
Nestárnoucí Merlene Otteyová se na mistrovství Evropy představila jako členka slovinské štafety.

Časem 10,74 z roku 1996 patří Otteyové šesté místo v historických tabulkách běhu na 100 metrů, na dvoustovce je výkonem 21,64 ze sezony 1991 dokonce třetí.

Před rokem na ME v Barceloně se Otteyová stala v padesáti letech historicky nejstarší účastnicí a se štafetou tam vypadla v rozběhu. Tehdy prohlásila, že o účast na vrcholných akcích bojuje proto, že závodění s vrstevníky ji nudí.

"Samozřejmě existují veteránské soutěže, kde rozhodně nejsem nejstarší. Ale problém je, že soutěžení s mými vrstevníky mi na nic není. Jsem o několik metrů rychlejší, k čemu to je?" řekla v Barceloně bývalá hvězda světového sprintu.

K účasti na MS měla ale tentokrát daleko. Na individuální start na stovce při limitu 11,38 pomýšlet nemohla. Letos Otteyová dosáhla času 11,77, s nedovolenou podporou větru i 11,69, ale ke kýženému výkonu bylo stále daleko. Vloni se dostala ještě na 11,67, což znamenalo v její věkové kategorii světový rekord. Ve štafetě, se kterou startovala například v první lize mistrovství Evropy družstev, ale cítila šanci.

"Pokud se kvalifikujeme, budu ráda součástí štafety v Tegu i v Londýně," naznačila v červnu, že myslí i na příští olympiádu. Na té předchozí v Pekingu chyběla, od požadované normy na 100 metrů ji před třemi lety dělilo jen 28 setin sekundy. V Londýně by to byla její osmá olympiáda, osmkrát už startovala na MS.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž