Hvězda hrozí: na šampionát nepojedu

Bukurešť - Loni zářila, vyhrála všech sedm podniků Zlaté ligy a nádavkem přidala celké vítězství v atletické Grand Prix. Nyní však rumunská mílařka Violeta Becleaová-Szekelyová tápe. V pátek skončila mítinku Golden League v Římě na pro sebe potupném devatenáctém místě a raději odvolala svou účast na dalším pokračování milionové série v pátek v Monaku. "A vynechám i mistrovství Evropy v Mnichově, pokud se do dvaceti dnů nedostanu do perfektní formy," nechala se slyšet zklamaná Becleaová-Szekelyová.

Sedmatřicetiletá veteránka už na atletických drahách zažila hodně. Už v roce 1990 brala na halovém mistrovství Evropy bronz, v průběhu devadesátých let přidala další cenné kovy, ale i tříletý dopingový trest. Po obtížném návratu přišly její nejlepší léta.

Na HME v Gentu v roce 2000 se dočkala svého prvního a zatím posledního titulu na velké akci. V pětatřiceti letech. Na patnáctistovce pak málokdy našla přemožitelku, přesto se nesla 'jen' na stříbrné vlně - na olympiádě v Sydney se musela sklonit před Alžířankou Merah-Benidaovou, na HMS v Lisabonu ji zase udolala Benházíová z Maroka.

Nejtrpčí porážku však musela strávit loni na světovém šampionátu v Edmontonu, kde ji uprostřed fantasticky rozjeté sezony připravila o zlato její krajanka Szabóová. S níž se zrovna dvakrát nemilují, vždyť jejich spory vrcholily soudní pří.

V aktuálním žebříčku mílařek je však Violeta Becleová-Szekélyová stále světovou jedničkou a věří, že se karta obrátí. Domnívá se, že za jejím selháním mohly být zdravotní problémy. "Podrobila jsem se lékařským testům, jestli jsem absolutně v pořádku. Doufám, že můj špatný výkon v Římě způsobila jenom chyba v tréninku," dodala s nadějí rumunská běžkyně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž