Haile Gebrselassie

Haile Gebrselassie | foto: Reuters

Gebrselassie: když vám déšť v poušti vezme rekord a miliony

  • 2
Jako byste trpěli žízní ve vodárně, kde zčistajasna není ani kapka vody. Ano, stát se to asi může. Jen by to muselo být k vzteku. Tak jako když etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie přišel včera o světový rekord v maratonu a prémii 20 milionů korun.

V pouštní oblasti Dubaje, v podmínkách vybroušených bohatstvím k naprosté dokonalosti, nezaběhl rekord kvůli dešti.

"Někdy neprohrajete s časem, ale sami se sebou. Když jsem viděl mraky, porazil jsem sám sebe. Ale rekord přijde. Příští rok budu zpět," říkal nejrychlejší maratonec světa.

Dubajský maraton, nejlépe dotovaný vytrvalecký závod na světě, byl přizpůsoben tomu, aby slavný Etiopan pokořil vlastní nejlepší čas historie 2:03:59.

"Ve svém věku a formě jsem schopný běžet pod 2:03:30. Ale všechno musí být perfektní," varoval 35letý běžec předem.

Sám se dostal do perfektní formy, netrápilo ho žádné zranění. Pořadatelé posunuli start na 6.30, aby mu čas vyhovoval. Rovná trať se vinula na silnici podél pobřeží, měla pouze čtyři zatáčky.

Etiopské velvyslanectví požádalo krajany v Emirátech, aby přišli fandit. Gebrselassie dorazil se svými tempaři, kteří mu pomáhali k potřebnému tempu pod tři minuty na kilometr. Před ním jel vůz s obří obrazovkou, na níž mohl vidět různé mezičasy a údaje nutné k tomu, aby neběžel příliš rychle jako před rokem.

I v nezvykle chladném ránu tak Etiopan pádil za rekordem, na 30. kilometru měl náskok 90 vteřin. Pak vše zhatilo počasí. Ano, i v Dubaji v zimě prší, průměrné lednové srážky jsou 24,7 milimetru.

Jenže tentokrát si "slejvák" nevybral vhodný čas. Běžec v něm zpomalil. "Nevadí mi déšť, ale voda na silnici," vysvětloval. "Při otočce jsem cítil protivítr a viděl mraky. Věděl jsem, že šance na rekord je pryč."

 Zvažoval, že odstoupí, aby neuškodil svým zadním stehenním svalům. Ale i v dešti mu na cestu zpívali diváci. A tak doběhl v osmém nejlepším čase historie 2:05:29, za vítězství bral pět milionů korun. "Jsem potěšený svým výkonem. Tohle je můj nejlepší čas v počasí, které vážně není pro mě."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž