SRDÍČKO. Britský vytrvalec Mohamed Farah vyhrál na MS v Moskvě druhé zlato.

SRDÍČKO. Britský vytrvalec Mohamed Farah vyhrál na MS v Moskvě druhé zlato. | foto: Reuters

Farah se měsíc po kolapsu chystá na maratonský debut

  • 0
Přesně čtyři týdny po kolapsu při půlmaratonu v New Yorku se britský vytrvalce Mo Farah postaví v neděli v Londýně poprvé na start dvakrát tak dlouhé trati. Na Manhattanu nezopakoval vítězství z roku 2011 i proto, že na trati upadl, v cíli navíc ztratil na chvíli vědomí z vyčerpání a musel být odvezen na vozíku. Nyní už je prý v pořádku a připraven na maratonský debut.

Jeho trenér Alberto Salazar si z něj v New Yorku dokonce tropil žerty, že únavu předstírá. "Vstávej, nefilmuj," utahoval si z Faraha. "Jsem v pohodě. Jsem rád, že se to přihodilo v New York a ne tady," řekl Farah v Londýně. "Prostě jsem se jen vydal ze všech sil," uvedl olympijský vítěz na tratích 5000 a 10.000 metrů.

Jednatřicetiletý běžec bude v neděli čelit jedné z největších výzev své kariéry. Vrátil se z kempu ve vysoké nadmořské výšce v Keni, v zemi, která produkuje nejlepší vytrvalce světa. "Bylo to dobré soustředění, ale náročné, všechno nebylo podle mých představ. Občas jsem měl potíže s dýcháním," přiznal. "Ale nebylo to nic vážného a myslím, že jsem dobře připraven," uvedl.

Maratonu v Londýně se Farah zúčastnil už loni, ale běžel jen polovinu, aby se seznámil z tratí. Tentokrát se chystá na "ostrý" závod. "Vím, že to nebude lehké. Ale poběžím rychle až do konce. Naplno. To šampioni dělají," prohlásil rozhodně.

Jedním z jeho soupeřů bude i světový rekordman Keňan Wilson Kipsang, obhájce vítězství Etiopan Tsegaye Kebede, držitel traťového rekordu Keňan Emmanuel Mutai i olympijský vítěz a mistr světa Stephen Kiprotich z Ugandy.

"Na dráze jsem toho už dokázal hodně, takže chci vyzkoušet, co ještě zvládnu," uvedl Farah. "Vím, že trochu riskuji, ale kdybych vyhrál, znamenalo by to pro mě hodně," uvedl.

Motivuje ho i Etiopan Kenenisa Bekele, rovněž olympijský vítěz na 5000 a 10.000 metrů, který si odbyl maratonskou premiéru v neděli v Paříži a vyhrál. "Když to dokázal on, mohu taky," věří Farah. Bekele v menší konkurenci zaběhl šestý nejrychlejší debut historie 2:05:04.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž