Eva Vrabcová-Nývltová

Eva Vrabcová-Nývltová | foto: František Vlček, MAFRA

Zase v Brně. Místo nemocnice se Vrabcová Nývltová ukáže u přehrady

  • 1
Blížily se Vánoce a ona seděla v 15. patře fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích. Eva Vrabcová Nývltová, nejlepší česká běžkyně na lyžích posledních let, společně s primářem vyprávěla novinářům, jak dva týdny dávala své zesláblé tělo dohromady. Po deseti měsících se do Brna vrátila.

Pod nohama jí ležela její chlupatá fenka samojeda Bella a ona zase sršela energií. „Ale myslím, že jsem se nijak nezměnila,“ pravila Vrabcová Nývltová.

Úplně pravda to nebyla. Křehká dáma se rozhodla odložit závodní lyže do skříně. V Brně se ukázala už jako ryzí atletka, která na evropském šampionátu v Amsterdamu doběhla osmá. Za sebou má i olympijský maraton v Riu.

A v sobotu se v 10.55 postaví na start závodu Vokolo Priglu. „Jako běžkyně se cítím strašně šťastná,“ říká hlavní favoritka běhu kolem Brněnské přehrady.

Třicátnice z Trutnova, která strávila většinu vrcholové kariéry na sněhu, přiznává, že už se víc cítí jako atletka. „Mám takový pocit, že běhání je pro mě naprostá přirozenost,“ popisuje pátá žena z volné třicítky na zimních hrách v Soči 2014. „Trénink na lyžích je náročnější. Běhání beru jako radost, při které ani nevnímám tréninkovou bolest,“ dodává běžkyně Olympu Brno.

K tomu Vrabcová Nývltová našla mezi běžci partu kamarádů, s kterou si rozumí. „To jsem na lyžích úplně neměla,“ poví sportovní obojživelnice. „Setkávám se s přátelskou atmosférou a je to skvělé.“

Že rozhodnutí vyměnit tenisky za lyže nebylo špatné, potvrzuje i její okolí. Poutavý je také příběh Vrabcové Nývltové, kterak se po záhadné nemoci za pár měsíců dokázala transformovat z lyžařky na špičkovou vytrvalkyni. „Docela mě překvapuje zájem lidí, kteří mi fandí,“ poví česká šampionka v maratonu a přidává historku.

Když ve čtvrtek jela do Brna, zastavili ji na Vysočině dopravní policisté kvůli dechové zkoušce. „Když jsem po ní odcházela, jeden z nich říká: ‚Vy jste ta slavná běžkyně, že jo?‘“ líčí pobaveně. „Přitom jsem ani neměla nějak polepené auto,“ diví se. „Ale taky mi vysvětlili, že jsou z Nového Města na Moravě,“ připomíná olympionička českou Mekku běžeckého lyžování a biatlonu.

Nazout běžky neláká šestou ženu loňského seriálu Tour de Ski ani teď, když se počátkem října výrazně ochladilo. „Ale lyžovat budu. Pohybový aparát si potřebuje odpočinout a lyžování v přípravě je skvělé, proto pojedeme do italského Livigna,“ plánuje letošní vítězka slavného závodu Běchovice-Praha.

Čtrnáct dní po triumfu vyhlíží nezvyklou čtrnáctikilometrovou distanci kolem Brněnské přehrady. „Aspoň nebudu muset porovnávat časy,“ usměje se vytrvalkyně. „Po pauze si chci zaběhnout hlavně hezký závod.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž