První maraton pod dvě hodiny. Kipchoge prolomil historickou bariéru

  • 111
Jako první procházka člověka po Měsíci... Tak vnímal Eliud Kipchoge svůj sen a dříve zdánlivě neuskutečnitelný kousek teď dokázal ve Vídni zhmotnit. Fenomenální keňský vytrvalec jako první zaběhl maratonskou distanci pod dvě hodiny.

Kvůli střídání vodičů i specifickým podmínkám nemůže být čas 1:59:40 uznán jako oficiální světový rekord, jenže co na tom? Padla jedna z údajných hranic lidských možností.

Čtyřiatřicetiletý olympijský vítěz nedosáhl výkonu v oficiálním závodě, ale při speciální akci, na které mu s tempem na trati dlouhé 42,195 kilometru pomáhalo 41 vodičů. 

ROMANTICKOU ALEJÍ V PRÁTRU. Eliud Kipchoge při pokusu poprvé zaběhnout maraton...
PŘÍVĚTIVÁ VÍDEŇ. Eliud Kipchoge při pokusu poprvé zaběhnout maraton pod dvě...
UŽ VÍM, ŽE TO DOKÁŽU. Eliud Kipchoge při pokusu poprvé zaběhnout maraton pod...

V hvězdném podpůrném týmu byly výrazné běžecké osobnosti jako bratři Jakob, Filip a Henrik Ingebrigtsenové, olympijský vítěz Matthew Centrowitz, evropský rekordman v půlmaratonu Julien Wanders, vicemistr světa Selemon Barega, mistr světa v krosu Jacob Kiplimo nebo řada vítězů Diamantové ligy.

Kipchoge a rekordy

Eliud Kipchoge se o prolomení dvouhodinové hranice v běhu na 42,195 kilometru pokusil už před dvěma lety, tehdy mu ale na motoristickém okruhu v Monze o 25 sekund odolala. Oficiálním světovým rekordem je Kipchogeho výkon 2:01:39 z loňského maratonu v Berlíně. 

Do projektu s názvem INEOS 1:59 Challenge odstartoval Kipchoge v chladném vídeňském ránu v 8:15, čas startu byl v pátek stanoven podle předpovědi počasí. 

V bílém dresu běžel světový rekordman v hlavní aleji Prátru obklopený skupinou sedmi vodičů, kteří se pravidelně střídali. Před nimi jelo doprovodné vozidlo přesně určeným tempem 2:50 na kilometr.

Vytrvalce nezpomalily ani dešťové kapky, s nimiž předpověď nepočítala. Jedenadvacet kilometrů zvládli za 59:35, což znamenalo jedenáct sekund k dobru, a dál se pečlivě drželi zelené laserové čáry před sebou. 

Zatímco předloni v Monze Kipchoge na posledních kilometrech zvolnil, tentokrát před hlasitě povzbuzujícími fanoušky tempo udržel.

V závěru už nechal vodiče za sebou a zdravil nadšené diváky, protože bylo jasné, že hranice dvou hodin padne. V cíli se maratonský rekordman objal s manželkou a bez viditelných známek únavy přidal ještě pár desítek metrů svižného běhu s keňskou vlajkou.

„Unavený jsem, bylo to těžké. Ale vodiči patří k nejlepším běžcům na světě a počínali si skvěle, to musím nesmírně ocenit,“ chválil blažený Kipchoge, který v cíli zavzpomínal i na další historický atletický zápis - první míli pod čtyři minuty, kterou v roce 1954 zaběhl Roger Bannister. „Asi je to od té doby největší atletický mezník, ukázali jsme světu, že člověk nemá hranice. Snad to bude inspirací pro další lidi,“ zadoufal. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž