Dvořák neví, co si má myslet

  • 5
Ratingen - Nejistý sám sebou je po závodu v Ratingenu český desetibojař Tomáš Dvořák, trojnásobný mistr světa. Do Německa odjel s cílem splnit limit na evropský šampionát v Mnichově, což se mu podařilo. Přesto si vybral v některých disciplínách slabé chvilky, výkyvy ho potkaly zejména ve všech skocích a hodu diskem. Na závěr soutěže si však vytvořil osobní rekord v běhu na 1500 metrů časem 4:29,76 minuty. "Nevím, co si o tom mám myslet," kroutil hlavou Dvořák.

"Běžecky jsem na tom dobře, akorát jsem během posledního měsíce nějak ztratil načasování techniky a dynamické síly, což se asi projevuje na všech technických disciplínách," snažil se najít vysvětlení slabých výkonů v dálce, výšce, tyči i hodu diskem.

Zejména po skoku o tyči měl namále, aby nakonec překonal svazové kritérium 8050 bodů. "Pořádně ve mně hrklo, když jsem si spočítal, kolik musím hodit oštěpem a běžet patnáctistovku. Do zpěvu mi nebylo," přiznal. "Ale řekl jsem si, že naděje umírá poslední. Došlo ke stejné situaci jako na olympiádě. Vždy, když jsem strašně unaven, jsem schopen hodit oštěpem daleko," řekl.

V prvním pokusu předvedl hod za 69 metrů, což ho uklidnilo. Ve druhém poslal oštěp přes 70 metrů. "Pak jsem v třetím pokusu chtěl asi hodit sto metrů, nebo co, a dostal jsem ránu do zad," spílal si.

Před závěrečnou patnáctistovkou se dohodl se svým bývalým tréninkovým partnerem, který chtěl běžet pod 4:30. "Tak jsem si řekl, proč to nezkusit. Roman to rozběhl skvěle a já jsem si dokázal, že mám natrénováno. Cítím, že mám naběháno, jen to ještě dostat do těch technických disciplín," plánoval si desetibojař.

V průběhu závodu ho trochu trápil kotník. "To samé jako v zimě, začalo to na dálce, kde jsem se radši na třetí pokus vykašlal. Cítil jsem ho na výšce," popisoval zdravotní patálii. "Ale jinak jsem to přežil ve zdraví, tedy až na ta záda v oštěpu. Ale to bude dobré," dodal. "Hlavně, že jsem splnil limit," uvedl.

Největší výpadek Dvořáka potkal v disku. "To je taková malá tragédie, přitom mi nepřipadá, že bych házel nějak výrazně špatně. Jen to lítá strašně málo," divil se výkonu 42,51 metru.

V pondělí má Dvořák podle organizátorů startovat na Memoriálu Josefa Odložila v běhu na 110 metrů překážek. "Určitě se přijdu podívat, ale po takovém desetiboji si nejsem jistý, jestli poběžím," dodal Dvořák.

Jak se vyvíjel závod v Ratingenu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž