Rumunská dálkařka Alina Rotaruová během finále na evropském halovém šampionátu...

Rumunská dálkařka Alina Rotaruová během finále na evropském halovém šampionátu ve skotském Glasgow. | foto: AP

DNA, to je Dynamická nová atletika. Soutěž smíšených družstev míří do Glasgow

  • 5
Atletická soutěž smíšených družstev DNA - Dynamická nová atletika - bude poprvé v hale. Uskuteční se 5. února 2022 v Glasgow za účasti šesti týmů v deseti disciplínách. Premiéru si toto zápolení odbylo na Evropských hrách 2019.

Utkají se výběry Anglie, Skotska, Walesu, Irska, Španělska a Turecka. Každý může mít až šestnáct členů. 

„Jsme potěšeni, že příští rok v únoru v Emirates Areně přivítáme první samostatný závod Dynamické nové atletiky. Glasgow a jeho obyvatelé jsou nesmírně hrdí, že mají pověst hostitele inspirativních a inovativních akcí. Ta se budovala řadu let pořádáním nových a vzrušujících akcí, jako je Dynamická nová atletika,“ uvedl na webu Evropské atletiky Billy Garrett, který má v organizaci spravující velká glasgowská sportoviště na starost sportovní a jiné akce.

Celý závod DNA trvá zhruba dvě hodiny, přičemž v jeden okamžik se koná jen jedna disciplína. Atleti sbírají body za umístění a na základě jejich součtu pak nastoupí týmy do závěrečné stíhací štafety, v níž se rozhodne o konečném pořadí. Evropská atletika chce tímto formátem přilákat ke královně sportu mladé lidi.

Při premiéře na Evropských hrách v Minsku se neztratili ani čeští atleti. Skončili čtvrtí devatenáct setin od medaile. Vyhráli tehdy Ukrajinci. 

Šéf evropské federace chce na Evropských hrách 2023 nejlepší atlety

Šéf Evropské atletiky Dobromir Karamarinov, který byl ve čtvrtek řádně zvolen do předsednické funkce, chce, aby na Evropských hrách 2023 byli nejlepší atleti. Při minulých ročnících této multisportovní akce to tak nebylo. V Baku 2015 se v rámci Evropských her konala třetí liga mistrovství Evropy družstev a předloni měla v Minsku premiéru inovativní soutěž smíšených družstev DNA.

„Bylo to dobré, ale zjistili jsme, že ten formát je spíše pro základnu a není tak atraktivní. Naším cílem je nabídnout na Evropských hrách špičkové atlety a špičkové soutěže a to je případ her v roce 2023,“ řekl třiašedesátiletý Bulhar.

Příští Evropské hry se uskuteční v Polsku s centrem v Krakově. Atletika s pořadateli uzavřela smlouvu a dostala peníze jako finanční záruku. „Finanční ohodnocení pro Evropskou atletiku bude významné, bude to velké i pro národní federace. Všechny náklady budou hradit pořadatelé. Myslím, že to je velký úspěch našeho sportu,“ komentoval Karamarinov podmínky dohody.

Atletické soutěže by se měly konat na Slezském stadionu v Chorzówě, který má kapacitu 55 000 fanoušků. Letos hostil superligu ME družstev. „Máme tam nový stadion pro atletiku a doufáme, že bude plný. Teď budeme pracovat na formátu. Možná to budou všechny tři ligy (ME družstev). Budou tam všechny členské federace včetně nejlepších týmů a atletů. Myslím, že je to místo, kde atletika musí být,“ plánoval lídr Evropské atletiky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Glasgow, Baku, Krakov, Chorzów