Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák | foto: iDNES.cz

Desetibojař Dvořák: Jsem rocker a býk

  • 3
Praha - Pětatřicetiletý člen Dukly Praha, trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák pomalu uzavírá svoji vrcholovou kariéru. V těchto dnech trénuje skupinu čtrnácti mladých atletů, pomalu myslí na začátek své vlastní přípravy na příští rok a jak prozradil v on-line rozhovoru, sport je pro něj opravdovou drogou.

Tomáš Dvořák v rozhovoru se čtenáři potvrdil svůj pověstný humor a ironii. Během více jak hodiny zodpověděl téměř šedesát otázek, žádnou nevynechal a u většiny se před odpovědí důkladně rozmýšlel.

Odpovědi Tomáše
Dvořáka najdete zde.

Jako pověstná červená nit se otázkami čtenářů nesla tři témata: zranění, budoucnost a StarDance. Druhý ročník atlet nesleduje, podle svých slov viděl pouze jeden díl. Povahu sportovce ale nezapře. "Přeji vítězství Aleši Valentovi," prozradil.

Kvůli svým stálým zdravotním problémům si dokonce od jednoho ze čtenářů vysloužil porovnání s Vladimírem Šmicerem. "Myslím, že podobných smolařů je více," kontroval Dvořák. "O mně se jen více píše," dodal se smíchem.

Pokud jde o budoucnost, sám desetibojař připouští, že vše rozhodne především zdraví. On sám má vůle dost a sport je pro něj drogou, které se těžko zbavuje. O olympiádu v Pekingu se určitě pokusí, i když...

Po skončení on-line rozhovoru na sebe Dvořák prozradil, že mu hrozí i konec kariéry. "Motivoval jsem své svěřence tak, že až mě porazí, okamžitě končím s kariérou," uzavřel (v nadsázce?) pohodovou návštěvu v redakci sympaťák z Julisky.

Pohodář

Zlínský rodák se stal členem klubu z Julisky už během studií na gymnáziu a Dukle je věren dosud.

Jeho kariéra je protkána celou řadou vynikajících úspěchů, ale také nespočtem zdravotních problémů. Jen namátkou:

V roce 2000 na OH v Sydney jej zdravotní trable připravily o druhou olympijskou medaili. V roce 2002 odstupuje z ME, na OH 2004 odstupuje hned po první disciplíně, letos mu zranění nedovolilo absolvovat MS v Ósace.

V atletické komunitě je Dvořák velmi oblíben, patří k vyhlášeným vtipálkům a zdrojům dobré nálady. "Nesmírně si jej pro to vážím, je s ním stále pohoda," řekla například atletka roku Barbora Špotáková, která vyzdvihuje i další Dvořákovu přednost.

"Je to pochodující encyklopedie," prozradila na křtu Dvořákovy knihy Tomáš Lví srdce. "On má v hlavě snad všechny výsledky, výkony a atlety."

Tomáš Dvořák se začíná naplno věnovat trenérské práci. Na Julisce vede skupinku čtrnácti mladých atletů. "Těžko říci, jestli je mezi nimi nějaký budoucí desetibojařský šampion. Jsou mladí, všechno mají před sebou, záleží na mnoha okolnostech."

Stejně jako své výkony bere vážně trenérské povinnosti. Krátce poté, co padla možnost startu na MS v Japonsku, litoval, že vůbec do Asie odletěl. "Pořád jsem živil naději. Teď mě štve, že jsem sem vůbec odjížděl. Doma jsem mohl udělat spoustu práce, mimo jiné třeba jet se svým svěřencem Antonínem Váchou na závody."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž