Zlatý hod Dany Zátopkové na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 .

Zlatý hod Dany Zátopkové na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 . | foto: Profimedia.cz

Ze života Zátopkové: Toužila vyjít z manželova stínu, komunistům odolala

  • 11
Ve stejný den se narodili, ve stejný den získali oba zlatou olympijskou medaili. Ona jeho přežila o dvacet let. Dana Zátopková zemřela v pátek. Připomeňte si důležité životní fragmenty ženy, jež se provdala za Emila Zátopka.

1948 Svatba, s níž komunisté nesouhlasili

„Věřím, že nás svedla dohromady osudová náhoda,“ zavzpomínala na již zesnulého manžela v roce 2007 polovička jednoho slavného sportovního páru.

Dana Zátopková

Narození: 19. září 1922, Fryštát
Úmrtí: 13. března 2020, Praha

Za svobodna Ingrová, s Emilem Zátopkem se vzali v roce 1948.

Vzali se v roce 1948. Se svatbou to šlo ale ztěžka. Nesouhlasila s ní rodina Dany, ani komunisté, u nichž rodina Ingrů nezískala správný kádrový profil. Emil Zátopek, byť z komunistické rodiny, si ale postavil hlavu.

Jako reprezentant pohrozil odchodem do civilu, a tak mu strana svolení nakonec dala. Nechtěla (nemohla) o něj přijít.

„Měli jsme krásnou svatbu,“ opakovala Zátopková po celý život.

Byl to obřad pozdějších olympijských vítězů

POLIBEK MANŽELOVI. Dana Zátopková byla u toho, když její Emil Zátopek zvítězil v maratonském běhu na olympiádě v Helsinkách.

1948 Zabila jsem slepici

Oštěp ji okouzlil těsně po konci druhé světové války. Ve 24 letech.

VZPOMÍNKA: Paní Dana, moudrá pohodářka, která rozdávala životní vitalitu

Hned začala mířit na mimořádné cíle. „Při svých začátcích jsem trefila slepici. Ona i s oštěpem pod křídlem vřískala a chvíli utíkala. Správce na stadionu hrozně nadával a řekl mi, že takovéhle disciplíny z doby kamenné se na hřišti v Hradišti uvádět nebudou,“ vyprávěla.

Po návratu do Československa si vzal správce stadionu v Uherském Hradišti olympijskou vítězku Zátopkovou do ústraní a naléhal: „Nikomu prosím vás neříkejte, že jsem vás vyháněl. Měl bych ostudu.“ A dodal, že jeho manželka z té slepice uvařila výbornou polévku.

1952 Zlato, zlato, zlato, zlato. Manželé Zátopkovi

Z olympiády v Londýně 1948 se ještě vrátila bez cenného kovu, skončila sedmá. Zazářila v Helsinkách 1952. Oštěpem hodila 50,47 metru a porazila soupeřky ze Sovětského svazu Alexandru Chudinovou a Jelenu Gorčakovovou - krátce po manželově triumfu v běhu na pět tisíc metrů.

V roce 1952 porazila Dana Zátopková na olympiádě v Helsinkách soupeřky ze...

I to jí pomohlo, když mohla Emila Zátopka poprosit o pomoc: „Povídám mu: Prosím tě, půjč mi tu svoji medaili pro štěstí. Odmašírovala jsem s ní na stadion a vyhrála taky. Emil byl pak celý vykulený a říká: Vrať mi tu medaili. Už ji nepotřebuješ, máš vlastní.“

Měla jednu, Zátopek si odvezl tři.

1954 - 1960 Světový rekord, zlaté Evropy

Další zlata získala Zátopková na mistrovství Evropy v Bernu 1954 a Stockholmu 1958, stala se třináctkrát mistryní republiky a jednou překonala světový rekord (v roce 1958 platných 55,73 metru).

Osobní rekord nakonec stanovila na 56,67 metru, už to ale nebyl světový rekord.

NEJSLAVNĚJŠÍ POLIBEK. Dana a Emil Zátopkovi.

1960 Ze stínu manžela

Přes všechny úspěchy ji společnost stále vnímala spíše jako manželku slavnějšího Emila, to ji zlobilo. Sama za sebe se postavila na olympiádě v Říme 1960: „Emil končil a chtěl, abych toho taky nechala. Jenže já si postavila hlavu.“ 

A za to, že trpěla v manželově stínu, se trochu pomstila. Ve 38 letech si vyházela stříbrnou olympijskou medaili a přinesla ji na tribunu za Emilem Zátopkem a jeho přáteli. „Tak tady ji máte,“ řekla. „To abych ukázala, kdo je Dana Zátopková. Emil je jen můj manžel.“ 

Později svou roli dovysvětlovala: „Já Emila bezmezně obdivovala, zato on mě trochu podceňoval. Brala jsem to. Byl klasa, můj vzor.“

Po konci kariéry Z oštěpu je smeták

Také proto se moc nečílila, když jí manžel z olympijských oštěpů dělal košťata. „Popadl můj olympijský oštěp z Helsink značky Karhu, dole sundal špičku, trošku ho ošmirgloval, ořezal a narazil na něj smeták. Od té doby funguje u nás v kuchyni,“ vzpomínala v roce 2007. 

Zlatý oštěp Dany Zátopkové z olympiády 1952 předělal její manžel Emil na hrábě.

1968 Ubránit se komunistickému lákání

Ujasňovat si názory museli i v politice, nakonec oba zažili nepříjemnosti totality. „Emil byl socialistického myšlení, rodina ho tak vychovala, tatínek stolař byl komunista. Emil nebyl fanatik, spíše chudák, mně ho bylo někdy líto,“ vyprávěla Zátopková, která nikdy do KSČ na rozdíl od manžela nevstoupila.

Sportovci i politici vzpomínají na Zátopkovou: Milá, usměvavá, legenda

Tak proč zažili útrapy oba? Emil Zátopek se zastal před olympiádou 1952 kamaráda Stanislava Jungwirtha, mílaře se špatným kádrovým profilem. Kdyby tehdy nezískal tři zlaté medaile, komunisté plánovali Zátopka potrestat „za protistátní chování“.

Před srpnem 1968 navíc podepsali manželé Dva tisíce slov. Zátopka donutili komunisté podpis odvolat.

Alexander Dubček, nejvýraznější postava pražského jara 1968, přijal toho roku před olympiádou v Mexiku gymnastku Věru Čáslavskou (třetí zleva) a hosty olympiády Danu a Emila Zátopkovy (oba vpravo).

2000 Smrt manžela

Zátopkové milovaný manžel zemřel v roce 2000. Nezatrpkla, zůstala velmi aktivní členkou Klubu olympioniků, radila Barboře Špotákové, v roce 2003 převzala od prezidenta Václava Klause Medaili za zásluhy. Na psacím stroji sepsala knihu „Dana a Emil Zátopkovi - Náš život pod pěti kruhy“.

Dana Zátopková u hrobu svého manžela Emila na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm.

2016 Emil Zátopek znovu na olympiádě

Pyšná mohla být i v roce 2016, kdy se podílela na tom, že motiv podpisu jejího manžela Emila se stal symbolem české olympijské kolekce pro olympiádu v Riu. Zátopek občas k podpisům fanouškům přikresloval dvě postavičky. Sebe a manželku s oštěpem v ruce. „Jsem moc ráda, že se s Emilovým životem a jeho sportovními úspěchy může seznámit další generace,“ těšilo Zátopkovou.

Takto vypadá místo, kde před rokem stál park Rio-Lipno. U břehu pak ční český...
Neonová silueta zobrazující Emila Zátopka byla ozdobou českého olympijského...

Při rozhovoru pro MF DNES a iDNES.cz v roce 2015 řekla: „Myslím, že už bych měla potrénovat na věčný spánek.“ Oponovala, že už z ní nesálá spousta energie jako dřív.

Zvládla ji ale rozdávat ještě skoro pět let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž