Dana Zátopková ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Dana Zátopková ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. | foto: Jan Salač

Zátopková měla decentní pohřeb, rozloučení pro veřejnost je v plánu

  • 17
V komorní atmosféře krematoria v pražských Strašnicích za tónů písní uměleckého sboru Ondráš s vojáky čestné stráže a několika hosty. Tak v pátek proběhl pohřeb olympijské vítězky v hodu oštěpem Dany Zátopkové. Iniciátoři akce věří, že až pomine nouzový stav, bude možné uspořádat rozloučení pro širokou veřejnost.

Když se minulý pátek sportovní svět dozvěděl, že v 97 letech zemřela Dana Zátopková, všechny to zarmoutilo.

Sportovci, trenéři, funkcionáři, fanoušci… Ti všichni vyjadřovali hlubokou úctu a uznání oštěpařské legendě.

„Na Danu nikdy nezapomeneme,“ říkal Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků. „Nedá se slovy ani vyjádřit, jak moc nám bude scházet.“

Byla neustále usměvavá, kamarádská, dobrosrdečná. Sportovci k ní chodili nejen pro rady, ale také chtěli načerpat pozitivní energii, které měla na rozdávání.

„Chtěla bych být jako ona, s tím elánem a životním optimismem,“ přidala se Barbora Špotáková. „Každé setkání s ní bylo vždy velmi příjemné, měla ohromný zájem o to, co se děje v současnosti, měla přehled.“

Ačkoliv se s ní chtěla rozloučit řada lidí, pohřeb proběhl v komorní atmosféře, pro veřejnost jej v přímém přenosu vysílala Česká televize.

Vzhledem k šířícímu se koronaviru byli obřadu přítomni jen někteří hosté, například předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský, šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička či olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

„Dana byla vzácná žena, která motivovala generace atletů a přiváděla je ke sportovní excelenci. Spolu s Emilem byla zapsána zlatým písmem v dějinách české i světové atletiky a jejich odkaz tady bude navždy. Zahraničním kolegům je moc líto, že současná opatření neumožňují, aby se obřadu zúčastnili a s Danou se rozloučili,“ litoval Varhaník v rozhovoru pro ČT.

„Dostali jsme kondolenční dopis od předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha, který oceňoval Danu nejen jako sportovce, ale především jako člověka za její osobní a politické postoje. Dana byla duší celého Českého olympijského výboru, na každé zasedání posílala pozdravy, bude nám moc chybět, chtěl bych poděkovat všem, kteří se o ní starali a kteří s ní spolupracovali,“ uvedl Kejval.

VZPOMÍNKA: Paní Dana, moudrá pohodářka, která rozdávala životní vitalitu

Při samotném obřadu přednesli projevy sportovní komentátor Štěpán Škorpil a bývalý atlet a dlouholetý ředitel atletického svazu František Fojt. Alespoň prostřednictvím věnců vyjádřili účast političtí zástupci země, ČOV či gymnázium v Ostravě nesoucí jméno slavných manželů. 

Obřad se nesl podle přání Zátopkové: první dvě písně cimbálového uměleckého sboru Ondráš sama vybírala, nechyběly oblíbené žluté gerbery. Ovšem na místě scházela kondolenční kniha či pietní místo, kde by lidé mohli uctít její památku.

„Dana by si pro rozloučení zasloužila plný sál. Až skončí současná opatření, máme dvě varianty: jedna v podobě zádušní mše v Břevnovském klášteře, druhá v září při Běhu rodným krajem Emila Zátopka z Kopřivnice do Rožnova pod Radhoštěm, při této příležitosti bychom k Emilovi ukládali i paní Danu,“ prozradil Svojanovský.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž