Christian Coleman v Ostravě.

Christian Coleman v Ostravě. | foto: ČTK

Sprinter Coleman čelí podezření, že se vyhýbal dopingovým kontrolám

  • 5
Mnozí ho považují za nástupce legendárního Usaina Bolta. Aktuálně nejrychlejší sprinter světa Christian Coleman však nyní bojuje s podezřením, že se za posledních dvanáct měsíců třikrát vyhnul dopingové kontrole. Informoval o tom britský deník Daily Mail. Úřadující vicemistr světa ale tvrzení odmítl a počítá s účastí na blížícím se šampionátu v Dauhá.

„Jsem člověk, který nebere žádné doplňky stravy, takže mi ani nedělají starosti žádné dopingové testy. To, o čem se teď hodně psalo v souvislosti s údajným porušením pravidel, prostě není pravda,“ uvedl v sobotním prohlášení třiadvacetiletý Coleman. „Jsem přesvědčený o tom, že na slyšení 4. září se celá záležitost vyjasní a budu závodit na mistrovství světa v Dauhá.“

Třiadvacetiletému Američanovi tak hrozí trest, který by ho připravil nejen o start na letošním mistrovství světa v Dauhá, ale i o olympijské hry v Tokiu v příštím roce.

Podle informací Daily Mailu se nyní Coleman s pomocí svých právníků snaží minimálně jednu ze započítaných kontrol zpochybnit. Pokud se mu to nepodaří, čeká ho podle pravidel americké antidopingové agentury USADA v případě prvního provinění trest až na dva roky.

Případem se podle listu vedle USADA momentálně zabývají také světová antidopingová agentura WADA a komise mezinárodní federace IAAF pro bezúhonnost atletiky. Nikdo se ale zatím ke kauze oficiálně nevyjádřil.

Úřadující vicemistr světa Coleman, jehož čas 9,81 na stovce je letos nejlepší na světě, se o víkendu na poslední chvíli bez bližšího vysvětlení odhlásil z mítinku Diamantové ligy v Birminghamu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž